Küresel salgınla birlikte fiziksel iş yapma biçimlerindeki zorunlu değişlik, ihracatta da firmaları e ticarete yönlendirirken, Ticaret Bakanlığını da bu kapsam da son iki veya üç yılda teşvik olarak mevzuatta olan ama bir türlü verilemeyen e ticaret sitelerine yönelik teşviki yeniden getirdi.

BU TEŞVİKTEN FAYDA SAĞLAMAK MI İSTİYORSUNUZ?

Öncelikle bu soruyu dış ticaret firmalarına sormak isterdim ama elde olmayan sebeplerden dolayı Ticaret Bakanlığına sormak birde acizane birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum.

  • E Ticaret sitelerinin ihracata pozitif katkı sağlamasını istiyorsanız, ihracatçıya verilen üyelik teşviki ile birlikte mutlaka kargo teşvikini beraber vermek zorundasınız
  • Ön Onay verdiğiniz site kriterlerine dönem sonunda ilgili sitelerin, ihracatçı   firmaların site üzerinden ihracat yapma performanslarını ekleyebilirsiniz. (Bunu yapabilmek için bir ölçüm metodu geliştirmeniz gerekmekte, bu performans modelini doğru parametreler üzerine oturtmak durumundasınız.
  • Ön onay alan site olma kriterine  Pazar yeri olma sıfatına   ve diğer teknik koşullara ekstradan, mutlaka ama mutlaka üye olan firmalara dijital pazarlama hizmeti ile birlikte yabancı dil destek hizmeti verilme şartı getireceksiniz.

Bu üç temel unsuru oluşturamazsanız (yazımın ilerleyen kısımlarda yan unsurlarda eklenecek) maalesef ki devletimiz kaynakları, (ihracatçıya hizmet olarak verilen e ticaret teşvikleri), ihracatçıdan ziyade ilgili e ticaret sitelerine aktarılmış olur. Hele bu sitelerin bir kısmı yabancı firmalar ise bu durum hepimizi üzer.

AYRICA

Ülkemizin ihracat aşamasındaki en büyük problemi, ihracatın bölgesel olarak eşit dağılmamasıdır. Hatta yedi bölgemizi ihracat bağlamında değerlendirirsek,  2 bölgeyi çıkar geriye kalan beş bölgemizin toplam ihracat içerisindeki payı oldukça komik seviyelerdedir.

ŞİMDİ

En azından e ihracatın bölgesel bağlamda biraz atak yapmasını istiyorsanız. E ticaret siteleri ile ilgili yeni koşullar eklemeniz gerekmekte. Bana göre;

  • Teşvik için ön onay alan e ticaret sitelerinin,  ülkemizin yedi bölgesinde de temsilcilik açma şartının getirilmesi lazım
  • Her ay rutin olarak e ticaret eğitimlerinin ilgili firmalar tarafından bölge temsilciklerinde verilmesi lazım (bu süreç ihracatçı birlikleri ve ticaret odalarının yerlerinde de olabilir) Özellikle Marmara ve Ege haricindeki bölgelerimizde bu eğitimlerin şehir bazında yapılma şartı getirilmesi gerekir.
  • Özellikle 5 bölgemizdeki firmalarımız için yabancı dil desteğinin hizmet olarak sürekli olarak  firma özelinde verilmesi gerekir.
  • Diğer beş bölgemizde bulunan firmalarımız için verilecek teşvik oranı;  ilk yıl yüzde 100, ikinci yıl yüzde 80, üçüncü yıl ise mevcut sistemle eşitlenerek yüzde 60 oranına getirilmesi gerekir
  • İfade ettiğim teşvik oranları, diğer iki bölgemizde (Marmara ve Ege)  bulunan ama hiç ihracat yapmamış veya ihracatı olsa bile firmanın kuruluş yılı en az bir yıl olan firmalar içinde geçerli olmalı
  • Madem ki bu teşvikle  para, ilgili e ticaret sitelerine devletimiz tarafından aktarılıyor, bu firmalar için Ticaret Bakanlığı ayrı bir denetim birimi kurup, ihracatçı firmalarımızdan gelecek olası şikayetleri anında devlet olarak müdahale ederek çözümlemesi lazım. Yani devletimiz kaynak aktardığı e ticaret sitesine işini yapmazsa sopasını gösterecek. Bu işlerin bu kadar basit olmaması lazım.

SONUÇ : Görülen o ki geçmiş yıllardan e ticaret siteleri için verilen teşviklerin performansı hiç gözden geçirilmeden kopyala yapıştır modeli devam etmiş.