Sınava hazırlanan öğrencilerde özellikle sınav dönemi yaklaştıkça sıkıntılı ve stresli günlerle beraber uyku sorunları da artmaktadır. Gece verimli bir uyku uyumayan öğrenci gündüzü de gerektiği gibi değerlendirememektir. Temel problem, uyuyamamak ya da uykunun kalitesinin yeterli olmamasıdır. Uyku,  yemek yemek, su içmek ve nefes almak gibi vücudumuzun için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Aç ve susuz yaşamak nasıl mümkün değilse uyumadan da yaşamak mümkün değildir. Sağlığımızdaki bir düzensizlik  kendini uykuda gösterdiği gibi, uyku düzenindeki en küçük bir aksama etkisini  günlük yaşantıda gösterir. Hayatımızın yaklaşık 1/3'ü uykuda geçtiğinden, dinlendirici uyku, dengeli bir hayat için şarttır.

 Uyku Neden Önemlidir?  Yetersiz uyku kişilerin yeteneklerine, dikkatlerine, hareket ve tavırlarına kadar etki gösterir. Araştırmalar lise öğrencilerinin yüzde 20'sinin sınıfta uyuya kaldığını ve birçoğunun da uykusuzluk yüzünden düşük notlar aldığını göstermiştir. Uykusuzluk aynı zamanda gençlerin spora olan kabiliyetlerinde de zayıflamaya neden olmuştur. Uykusuzluk sonucu oluşan yavaş tepkiler ve dikkatsizlik sadece okul ve spor performanslarına etki etmez. Uykusuzluk reaksiyon ile reflekslerde zayıflamalara da neden olur ve araç süren birçok insanın hayatını tehlikeye atar. Uyku, vücut sistemlerini yavaşlatarak ve rahatlatarak, kalktığımızda kendimizi fiziksel olarak daha güçlü hissetmemizi sağlar.

  Non-REM ve REM Uykusu; Uyku gece boyunca birbirini takip eden 4 fazdan oluşur. İlk üç faz NREM olarak adlandırılır.1.Faz, uykuya dalarken çevreyle iletişimin kesilmesiyle başlar. 2. faz tüm gece uykumuzun %50-60'ını oluşturur. 1.ve 2. fazlar yüzeysel uyku olarak adlandırılır. 3. faz “derin uyku” fazıdır. Bu faz gecenin ilk yarısında daha fazladır. Bu dönemde uyanmak için daha güçlü bir uyarana ihtiyaç vardır. REM uyku fazı ise rüya dönemi olarak da adlandırılır. Rüyalarımızın büyük çoğunluğunu bu fazda görürüz. Sabaha doğru REM uyku fazı daha yoğundur. 

Kimler Uyku Problemi Yaşıyor; İnsanların % 50'si hayatlarının belli dönemlerinde uykusuzluk problemi yaşıyor. Özellikle üniversite adayları sınav yaklaştıkça kendilerini bu problemden kurtaramıyorlar. Haftanın birkaç gününü gerektiği gibi uyuyamadıklarından ders çalışırken ve ders dinlerken dikkatlerini yoğunlaştırmada güçlük çekerler, günlük yaşamlarında da çeşitli sıkıntılar yaşarlar. Sınavın yaklaşmasıyla beraber yoğun stres içerinde kendini bulan öğrenci dinlendirici bir uykunun özlemini çekmektedir. Bunun nedeni gereğinden fazla strese sahip olmakla beraber “çok ders çalışmam gerekiyor” düşüncesiyle uyku süresini azaltma çabalarıdır. Üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, uyku süresini çok kısa bir sürede azaltmaya çalışan öğrencilerde ertesi gün yorgunluk, halsizlik, yoğunlaşma güçlüğü ve hafıza bozukluğu gibi öğrenme faaliyetlerini engelleyen şikâyetler görülmüştür. 

Günde Kaç Saat Uyumalı? Uyku süresi kişiden kişiye değişmekte ve genetik özelliklerle doğuştan belirlenmektedir. Uyku süresinin genetik geçişli olduğuna en iyi kanıt tek yumurta ikizlerinin aynı uyku süresince uyumalarıdır. Uykuda geçen süre bireysel farklılıklar göstermekle beraber bebeklerde yaklaşık 16-17 saat, 12 yaşlarındaki çocuklarda 8-11 saat, yetişkinlerde ise ortalama 7-8 saattir. Uykuda geçen süreden daha çok uykunun kalitesi  önemlidir. 5-6 saatlik bir uykuyla dinç kalkan kişiler olduğu gibi, 8-10 saatlik bir uykuya ihtiyaç duyan kişilerde olabilir. Kısacası sizin uyku saatiniz, günlük yaşantınızı etkilemeyecek şekilde uyandığınızda dinlenmiş olarak kalktığınız saattir.

Verimli Ders Çalışmak İçin Nasıl Uyumak Gerekir? Bir sonraki günkü çalışmalarınızın verimli geçmesi gece uyku sürenize ve uyku kalitenize bağlıdır. İnsanların uyku tipleri ve süreleri birbirinden farklıdır. Her birey başarılı bir çalışma gerçekleştirmek için öncelikle kendi uyku süresini ve uyku tipini bilmelidir. 

Bu nedenle her öğrenci çalışma sistemini uyku tipine göre düzenlemelidir. Sabah tipleri çalışmalarını günün erken saatlerinde, aksam tipleri de akşam  saatlerinde yapmalılar. Bunlar sağlanmadığı takdirde öğrenciler ders çalışmaya başlayamadıkları gibi çalışırken sık sık esnemekten ve bir süre sonra uyumaktan kendilerini alıkoyamazlar. Ayrıca yatakta ders çalışmayı denemeyin. Yatağı sadece uyumak için kullanın. Yemek yemek, televizyon izlemek, ders çalışmak gibi aktiviteleri yatakta yapmayın.