Bugün size termal sudan bahsedeceğim..

Ülkemizde 1280 adet termal su var. Bunların bazıları, gerek  tarihsel namları, gerek bölgesel avantajları ya da iş adamları tarafından yatırıma değer bulunduğu için gelişmekte.. Tesisleşmekte..

Kaplıca suları olarak adlandırılan bu sulardan, şifa kaynağı olarak yararlanılmakta..

Kaplıca suları bölgesel olarak, hamama gitmek, çimmeye gitmek gibi, günü birlik bir rahatlama etkinliği olarak da kullanılmakta!

İzmir/ Çeşme'de Sayın prof. Dr Zeki Karagülle Hocamın organizatörlüğünde,  20 uzman ve bilim adamı ile kaplıca ekonomisi, tıbbı, mimarisi, çevresi konulu panel düzenlenmişti, bu panelde hocamın bir tanesi su dünyanın bilinen en eski ilacı demişti.

Ben bir soru sormuştum;

Madem su dünyanın en eski ilacı; bu ilacı reçeteye kim yazar ?

Bu ilacı kim satar?

Bu reçeteyi devlet öder mi?

Bu reçete nasıl uygulanır, kim uygular?

Eğer kaplıcacılıkta otel de var ise; turizm bakanlığı bu konuda kaplıcaya uygun bir bölüme organizasyonda yer verilmiş mi?

Otellerde bu konuda neler isteniyor?

Otellerin standardı belirlenirken Sağlık oteli olduğu göz önüne alınıyor mu?

Puanlamada sağlık oteli standardı var mı yoksa bütün oteller aynı standarda göre mi puanlama yapılıyor? Yani sağlık otelindeki beş yıldız ile normal oteldeki beş yıldız aynı standarda  mı sahip olmalı?

Evet bu soruları yönelttim hocalarıma..

Onlar bizim bu toplantılarımızın, panellerin amacı termal turizm ve termal  tıb algısını doğru oluşturmak oldu..

Otel yöneticiliği hayatım boyunca,maalesef termal turizm konusunda henüz yeterli bir algı ve bakış açısı gelişmediğini,gördüm,görüyorum.

Gideceğimiz çok yol var..

Otel sahipleri , sağlık bakanlığı, turizm bakanlığı, enerji bakanlığı, tur operatörlüğü termal turizmi yeniden tanımlamalılar..Gelişmiş ülkelerdeki  termal turizm standardı ne ise o olmalı..

Ya da en gelişmişini biz yapmalıyız, çünkü hamamı bulan Romalılar, namını koyan Türkler.. Bütün dünyada Türk hamamı olarak anılıyor..

Çünkü göçebe hayatında Yörükler, çadırlarda hamamı sırtlarında taşımışlar..Her gittikleri yere kurmuşlar. Çünkü temizlik hem Türk geleneklerine göre hem inanışımıza göre en önemli  özelliğimiz.  Temizlik imandan gelen düsturumuz, temizliği inancımızın baş köşesine yerleştirmiştir..Temizlik, dinimizce, özellikle tarif edilmiştir.,

Gelişmiş standartlar oluşur ise bütün dünyanın kabul ettiği, yani görevli kurumlarca onaylanmış standarda sahip termal turizme eminim dünyanın dört bir tarafından insanlar gelecektir..

Altı aya sıkışmış deniz kum doğa turizmi yerine,  12 aya yayılmış termal turizm;sektörün mevsimini  12 aya yayarak  turizme önemli bir katma değer sağlayacaktır..

Turizmden beklentilerimiz yüksek, turizm gelirinde sıçrama yapmak istiyorsak, bilinenlerin ötesine geçip, termal turizmi gerçek yerine oturtmamız lazım..

Bunun için gerekli, kanunu meclisimiz çıkarsın, sağlık ve turizm bakanlığı organizasyonlarını ve standartlarını termal turizme göre gözden geçirsin, yatırımcılarla işbirliği yapılsın..

Sağlık turizmi içinde termal tıbbın önemli katkıları olacağını düşünüyorum..

Sağlık turizminde standartlar, insan kaynakları, ve gelişmiş  termal turizm konusundaki bilgilerimi ilerleyen yazılarımda sizlerle paylaşacağım..

Termal turizm şu an algılandığı gibi sadece otelcilik değil, otelciliğin ötesi,

 

 Hurafe hiç değil, bilim el atarsa ve ön yargısını aşarsa çok önemli özellikler keşfedecektir.. Gelişmiş ülkeler termal turizmin faydalarını çoktan sağlığa ve sonuç olarak gelire dönüştürdü..