Bugün Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yayımlanan haberde yer alan açıklamada, İran'ın Husilere Suudi Arabistan'ı hedef alan balistik füzeler vermesinin "savaş hareketi" olarak görülebilecek "açık ve doğrudan askeri saldırı" olduğu savunuldu.

Saldırıyı üstlenen Yemen’deki Husilerin Tahran’ın kontrolü altında olduğu ifade edilen açıklamada, Riyad’a atılan balistik füzelerin de İran’dan geldiği öne sürüldü.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri adına yapılan açıklamada, “Suudi Arabistan, uluslararası hukukun tanıdığı şekilde ve uygun zamanda, topraklarını, halkını ve çıkarlarını müdafaa etme hakkına istinaden İran'a gerekli cevabı verme hakkını saklı tutmaktadır” ifadesi kullanıldı.

İnsani yardım giriş çıkışları haricinde Yemen ile olan tüm hava, deniz ve kara sınırlarının geçici olarak kapatılmasına da karar verildiği duyuruldu. Söz konusu kararın, gerekli kontrollerin yapılamaması ve  bunun da İran'ın Husilere füze ve askeri teçhizat tedariğine zemin hazırlaması  nedeniyle alındığı kaydedildi. Açıklamada, Husilere silah verilmesini yasaklayan 2216 sayılı kararın  uygulanması için uluslararası toplum ve BMGK'ya çağrıda da bulunuldu.

Cuma günü Yemen'den Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a, yönelik balistik füze saldırısı gerçekleştirilmişti. Kimsenin ölmediği saldırının hemen ardından, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, hükümette ve silahlı kuvvetlerde revizyona gitmişti. Sıcak gelişmelerin yaşandığı ülkede 11 prens ve onlarca eski bakan gözaltına alınmıştı.

Editör: TE Bilişim