"Uzlaşma konusunda yaşanan son gelişmeler, şüphesiz oldukça olumlu ve modern tarihimizin karanlık bölümü olan ayrılığın yakında sona ereceği noktasında büyük umut verdi." ifadelerini kullanan Mustafa, uzlaşma konusunda yaşanan bu gelişmelerin Filistin halkı için geçen son on yıl içinde yaşanan en güzel an olduğunu kaydetti. Mustafa, Batı Şeria ve Gazze arasında uzun süren ayrılıktan sonra farklı Filistinli güç, grup, parti ve hareketler arasında sağlanan milli birlikten daha güzel bir şey olmadığının altını çizerek, "İsrail'in işgalinin yol açtığı tüm zorluklara rağmen bu durum bizim geleceğe yönelik umut duymamızı sağlıyor" diye konuştu.

Hamas ve Fetih hareketleri arasında sağlanan uzlaşmanın hayata geçirilmesi için Gazze halkının son yıllarda maruz kaldığı elektrik kesintileri, abluka ve geçişlerde yaşanan sıkıntıların giderilmesi gerektiğine dikkati çeken Mustafa, "Tüm bunlar salı günü Gazze'de ilk haftalık oturumunu yapan Filistin Ulusal Uzlaşı hükümetinin en üst seviyedeki önceliklerinden olacak" ifadelerini kullandı. Mustafa, Türkiye'nin, Filistin'de milli bir uzlaşının sağlanmasındaki çabalarına ilişkin, "Türkiye, Filistin'in dostudur ve biz bu dostluğa kıymet veriyoruz. Türkiye, Filistin'deki tüm güçler, partiler ve gruplar ile iyi ilişkilere sahip. Türkiye, Filistin'deki ayrılığın sonlandırılması için sürekli çaba sarf etti. Bu sebeple Filistin'deki tüm taraflarla görüşmeler gerçekleştirdi ve çok sayıda seminer, konferans ve toplantı düzenleyerek uzlaşı fikrini destekledi" değerlendirmesinde bulundu.

Mustafa, "(Filistin konusundaki) Yeni ABD yönetiminin girişimlerinin görünüşünün açık olduğunu söyleyemeyiz. Son görüşmelerde daha fazla süre talep ettiler ve bu süre kendilerine verildi. Biz, ABD'den yakında siyasi çözümün önünü açacak pratik adımların gelmesini umut ediyoruz" dedi.

AA

Editör: TE Bilişim