Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasıyla Washington'un siyasi süreçteki rolünün sona erdiğini belirtti. 

Ureykat, yaptığı yazılı açıklamada, Kudüs'ün geleceğine ilişkin kararı dikte edip Kongre'de Filistin halkına yapılacak yardımların kesilmesi kararı alan ve FKÖ bürosunu kapatan bir ara bulucunun, itidal ve barış süreci hakkında konuşamayacağını vurguladı. Ureykat, "Bunların hiçbir bağlayıcılığı bulunmuyor. Trump'ın bu kararıyla, Washington'un siyasi süreçteki rolü sona eriyor." ifadelerini kullandı.

ABD'nin İsrail uygulamalarının "İsrail'den bile fazla" olduğunu, izlenen bu yöntemle kırmızı çizgilerin aşıldığını belirten Ureykat, ABD Başkanı Donald Trump'ın, bölgedeki aşırılık yanlısı gruplara yeni bir dinamizm kazandırırken ılımlı tarafları da hiç kimsenin daha önce yapmadığı şekilde yok ettiğinin altını çizdi.

"Trump'ın bu açıklamalarını Filistin yönetimi ve halkı olarak kabul etmiyoruz"

FKÖ Genel Sekreteri, Trump'ın iki devletli çözüm şansını da ortadan kaldırdığına dikkati çektiği açıklamada şunları kaydetti:

"Kudüs'ün geleceğine ilişkin kararı ABD Başkanı'nın ifadeleri değil Filistin halkı belirler. Trump'ın bu açıklamalarını Filistin yönetimi ve halkı olarak kabul etmiyoruz."

ABD Başkanı Trump, dün akşam düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

AA

Editör: TE Bilişim