1 Kasım günü, dünya Türkiye'de yapılacak olan milletvekili seçimlerine kilitlenmişti. Sonuçları anbean takip eden dünya liderleri, seçim sonuçlarının netleşmesinin hemen ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak tebrik mesajlarını iletti. 

KKTC CUMHURBAŞKANI AKINCI

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak, seçim başarısını kutladı. 
KKTC Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Akıncı, Davutoğlu'nun dün akşamki balkon konuşmasında ifade ettiği gibi Türkiye'deki yeni dönemin sevgi tohumlarının ekildiği ve yeşerdiği bir dönem olmasını diledi ve kendisini ilk fırsatta KKTC'de görmekten memnuniyet duyacağını belirtti. Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu da, hükümeti kurar kurmaz KKTC'yi ziyaret etmekten memnuniyet duyacağını söyleyerek, Akıncı'ya iyi dileklerinden dolayı teşekkür etti. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ayrıca, TBMM'de temsil hakkı kazanan tüm partilerin liderlerine birer mesaj gönderdi. Akıncı mesajlarında, yeni dönemde Meclis çalışmalarında başarılar dileyerek, Türkiye'de barış, huzur ve istikrarın geçerli olacağı yeni bir dönem temennisinde bulundu.

BOSNA HERSEK DEVLET BAŞKANLIĞI KONYESİ ÜYESİ İZZETBEGOVİÇ

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzetbegoviç, Türkiye'de gerçekleşen 26. Dönem Milletvekili seçimlerinde alınan başarılı netice nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak tebriklerini iletti. 
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzetbegoviç, dün akşam (2 Kasım) Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak tebriklerini iletti. Davutoğlu, İzetbegoviç'e tebriki dolayısıyla teşekkür ederek, Bosna Hersek'le dayanışma ve işbirliğinin önümüzdeki dönemde güçlenerek devam edeceğini vurguladı. İzzetbegoviç, Bosna Hersek halkının Türkiye'nin yardım ve desteğini her zaman arkasında hissettiğini, bu desteğin önümüzdeki dönemde de artarak sürdürüleceğinden emin olduğunu belirtti.

PAKİSTAN BAŞBAKANI ŞERİF

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak, seçimlerin sonucu dolayısıyla tebriklerini iletti. 
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakan Şerif'in, seçim sonuçlarının Pakistan'da büyük mutlulukla karşılandığını ifade ettiği; Türkiye ve Pakistan arasındaki ilişkileri her alanda daha da geliştirmeye kararlı olduklarını belirttiği öğrenildi.
Görüşmede Başbakan Davutoğlu, Navaz Şerif'e teşekkür ederek, 31 Ekim'de Pencap eyaletinde gerçekleştirilen yerel seçimler için mevkidaşını tebrik etti. Pakistan ve Afganistan'ı etkileyen deprem felaketinde hayatını kaybeden Pakistan vatandaşları için taziye dileklerini yineleyen Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin bu konuda talep edilebilecek her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

ALMANYA ŞANSÖLYESİ MERKEL

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak Türkiye'de gerçekleşen 26. Dönem Milletvekili seçimlerinin sonucu dolayısıyla tebriklerini iletti. 
Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak Türkiye'de gerçekleşen 26. Dönem Milletvekili seçimlerinin sonucu dolayısıyla tebriklerini iletti. Başbakan Davutoğlu, tebriği için Şansölye Merkel'e teşekkür ederek, seçimlerin barışçıl bir ortamda, yüzde 85'in üzerinde bir katılım oranıyla gerçekleştiğini, bu durumun Türk demokrasisinin olgunluğunu gösterdiğini, Türk halkının siyasi, demokratik ve ekonomik istikrardan yana tercihte bulunduğunu ifade etti.
Görüşmede ayrıca, Suriye'deki gelişmeler, DEAŞ'le mücadele ve mülteci krizi konularında kapsamlı görüş alışverişinde bulunulduğu belirtilerek, bu konularda, ikili düzeyde ve AB dahil çok taraflı platformlarda işbirliğinin yoğunlaştırılması konusunda kararlı olunduğu teyit edildi.
Şansölye Merkel içinde bulunduğumuz Kasım ayında Antalya'da düzenlenecek G20 Zirvesi vesilesiyle Türkiye'yi ziyaret edecek olmaktan duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
YUNANİSTAN BAŞBAKANI ÇİPRAS

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak, Türkiye'de gerçekleşen 26. Dönem Milletvekili Seçimleri'nin sonucu dolayısıyla tebriklerini iletti. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Yunanistan Başbakanı Çipras, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak, Türkiye'de gerçekleşen 26. Dönem Milletvekili Seçimleri'nin sonucu dolayısıyla tebriklerini iletti. Çipras'ın, bölgesel ve uluslararası gelişmelerin Türkiye ve Yunanistan arasında güçlü bir işbirliğini her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulur kıldığını ifade ettiği belirtildi. Çipras'ın Kasım ayı içerisinde ikili ilişkiler ve başta göç krizi olmak üzere güncel gelişmeleri ele almak üzere Türkiye'yi ziyaret etmek istediği de ifade edildi. Çipras'a teşekkür eden Başbakan Davutoğlu, kendisini Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyacağını dile getirdi. 

KREMLİN SÖZCÜSÜ PESKOV

1 Kasım günü yapılan milletvekili genel seçiminde AK Parti'nin resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 49.41 oy alarak tek başına iktidar olması üzerine konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Türk halkının iradesine saygı duyuyoruz" dedi. 
Kremlin Sözcüsü Peskov yaptığı açıklamada, 1 Kasım'da yapılan AK Parti'nin oyların çoğunluğunu aldığı seçimlerle ilgili Türkiye halkının iradesine saygı duyduklarını kaydetti. AK Parti'nin böylelikle tek başına hükümet kurmayı garantiye aldığını belirten Peskov, Türkiye ile tüm alanlarda ortaklık ilişkilerin geliştirilmesi için işbirliği çalışmalarını sürdürmeyi umduklarını aktardı. Peskov, "Dileriz ki Türkiye'deki tüm siyasi güçler, özellikle seçimde zafer kazananlar aynı istektedir" sözlerini kullandı.

İHA

Editör: TE Bilişim