Fransa'nın Bakü Büyükelçiliği önünde bir araya gelen Azerbaycan Milli İstiklal Partisi (AMİP) üyeleri, Fransız Meclisi'nin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayan teklifi kabul etmesini protesto etti. AMİP üyeleri, ellerinde bazı dövizler taşıyarak, Fransa ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy aleyhine sloganlar attı.
Bildiri okuyan AMİP üyeleri, Fransa Meclisi'nin bu kararı, Fransa'da yaşayan 380 bin Ermeninin oyunu kazanmak için aldığı ifade edilerek, Türk milletinin tarihte hiçbir millete karşı soykırım yapmadığı, aksine Hitler'in soykırımından kaçan Yahudilere yardım ettiği belirtildi. Türkiye tarihinde utanç duyulacak bir sayfanın olmadığı kaydedilen bildiride, Fransa'nın bir dönem sömürgesi olarak yönettiği Cezayir ve Ruanda'da soykırım yaptığı ifade edildi.
Bu arada Azerbaycan Demokrat Partisi (ADP) idare heyeti, Fransa'da kabul edilen yasa konusunda ciddi endişe içinde olduklarını ifade ederek, Fransa'nın bu davranışıyla Türkiye ve Türk dünyasına karşı ''düşman siyaseti'' yürüttüğünü kaydetti. AGİT Minsk grubunda eşbaşkan sıfatıyla görev yapan Fransa'nın tarafsızlığını kaybettiğine işaret eden ADP yetkilileri, Azerbaycan'da ''Ermeni soykırımı'' olduğunu iddia eden insanlara karşı da bir yasa tasarısının hazırlanması için çalışmaların yapılması gerektiği ifade edildi.
Öte yandan, Bütöv Azerbaycan Halk Cephesi Partisi (BAXCP) Fransa Meclisi'nin kabul ettiği yasa tasarısı ile ilgili olarak bildiri yayımladı. Bildiride, kabul edilen kararın demokratik düşünceye, düşünce ve fikir özgürlüğü ilkelerine ters olduğu ifade edildi.
Bildiride ayrıca, Azerbaycan'ın Fransa ile yürüttüğü diplomatik ilişkilerin tekrar gözden geçirmesi ve Türkiye gibi Azerbaycan'ın da büyükelçisini görüşmeler için Bakü'ye çağırması gerektiği kaydedildi. AA 
Editör: TE Bilişim