Priştine’nin ana caddesinde yürüyüş düzenleyen yüzlerce öğrenci, Arnavut ulusal bayrağı olarak gördükleri Arnavutluk bayraklarını dalgalandırarak, birleşmeye yönelik slogan attı.
Bir kaç yüz metre yürüyüşün ardından Priştine’nin merkez meydanında toplanan öğrencilere vatandaşlar da katıldı. Düzenleme çalışmaları yapılan İbrahim Rugova Meydanı'nda bir binada dev boyutlardaki Arnavut bayrağının açılması, tezahüratlarla karşılandı.
Yürüyüş sırasında bir öğrenci tarafından okunan kamuoyuna yönelik açıklamada, “Bugün Arnavut ulusunun bağımsızlığının 100’cü yıldönümü kutlanıyor. 1912 yılında İsmail Qemali, İsa Boletini ve diğer liderler, birleşik Arnavutluk'un bağımsızlığını ilan etti. Ancak, son 100 yıl içinde Arnavut nüfusunun yarısı, başka develetlerin işgalinde kaldığı için birleşemedi” denildi. Açıklamada, öğrencilerin birleşme ülküsünün gerçekleştirilmesi için yürüdüklerine vurgu yapıldı. Öğrenciler tüm Arnavutların birleşmesi için 100 yıl daha beklemeyecekleri ifade edildi. Açıklamanın okunmasının ardından öğrencilerin taşıdıkları “Birleşmeyi istiyoruz” yazılı pankart, Kosova Başbakanlığının demir parmaklıklarına asıldı.
Olaysız geçen yürüyüşe katılan öğrenci Dorontina Zejnullahu, kendilerinden önceki Arnavut ulusal kahramanlarının bağımsızlığı ilan ettikleri, şimdi sıranın Arnavut devletlerinin birleşmesinde olduğunu belirtti. Gëzim Dibrani ise, Skenderbey, İsa Boletini, Adem Jashari ve İbrahim Rugova gibi liderlerin torunları olarak, Arnavutların birleşmesi için mücadele vereceklerini söyledi. Kujtesa Bajrami de, “ulusal birleşme” fikrinin gerçeğe dönüşeceğini umut ettiklerini ve bu yönde gayret göstereceklerini kaydetti.
Arnavutluğun bağımsızlığının ilan edilmesinin 100’üncü yıldönümü kutlamalarının başladığı Kosova’da, iki ülkenin birleşmesi yönünde öğrencilerin yaptığı yürüyüş, bir kaç komşu ülkede yaşayan Arnavutlar’a birleşik bir Arnavut devletinde birleşmesi mesajını içeren simgesel bir eylem olarak görüldü.
İHA

 
Editör: TE Bilişim