Düğün alışverişi dediğimiz şey; gelin, damat ve bunların aile eşrafından makul sayıdaki bireylerin birlikte çarşı pazar dolaşarak evlenecek çiftin beraber yaşayacakları ev ve düğünleri için para savurarak gerekli gereksiz ne varsa almaları hadisesidir. Nişan alışverişinin bir üst seviyesi, evlilik hazırlıklarının alt kümesidir. 

Düğün alışverişi kendi içinde alt kollara ayrılır. Öncelikle, gelin ve damadın birlikte yaşayacakları ev için mobilya ve beyaz eşya alınması gerekir. 

Burada makul ve mantıklı olan, o evde yaşayacak olan iki insanın birlikte gidip istedikleri bir yerden eşyalarını seçmesi ve bunu beraberce ödemeleridir. Ancak her zaman kazın ayağı öyle değildir. Kaynana, görümce ve baldız faktörleri, saadet güneşinin önünde engeldir.

 Yatak odasını kız tarafı alır, salon takımı erkek tarafınındır, yok efendime söyleyeyim kız tarafı halı almaz gibisinden dünyanın kavgası çıkar. Çıkmıştır. Gelecekte de çıkacaktır. Zira Allah evlenecek çiftleri, aileleri ile sınamaktadır. Bu tantanaya katlanabilen insanlar zaten uzun yıllar boşanmak istemez. 

Sadece "sen aldın ben aldım" kavgası değil, beğeniler de işin içindedir. Gelinin beğendiğini kaynanası beğenmez laf söyler. Alacağın varsa da içine sinmez. Sindirmemek için elinden geleni yaparlar. 

Sonra bir de bütçe meselesi var. Beğenirsin pahalı çıkar ucuz olur ama bildiğin çirkindir, hayal ettiğin eve uymaz. 

Düğün alışverişinin mobilya kısmında bütün mağazalar gezilir. Hala kararsızsan İnegöl’e kadar yolumuz var.  Mobilya alışverişinde pazarlık yapma adabını bilen biriyle birlikte giderse çok harika olur. 

Geleneksel bir düğün alışverişinin ikinci kısmında gelinlik, damatlık, abiye kıyafetler, çorap, terlik ayakkabı, iç çamaşırı, alınması gereken şeyler vardır ki asıl eziyet bence budur. Gelinlik kısmında aslında geline çok fazla karışılmaz. Neyi beğenirse onu alır ancak diğer tüm şeyler öyle değildir ve bir ‘harala gürele’ içerisinde halledilir. Klasik bir düğün alışverişçisinin bu aşamadaki durakları, gelinlikçilerin kalbinin attığı yer olan bedesten oluyor. 

Düğün alışverişinin son aşaması ise, takı kısmıdır. Düğünde geline ve damada takılacak kuyum cinsinden her ne zerzevat varsa bu sırada alınır. Bu aşama gelinin beğenisiyle ailelerin alım gücünün kesişmesi gerektiği, üstelik de seçeneklerin sayılamayacak kadar çok olması sebebiyle tahminlerden uzun sürebilir. Sonuçta parasal açıdan hafiflemiş, ama içte ukdeler bırakılmış olarak kuyumcudan ayrılırlar.

Zira şu bir gerçektir ki normalde 5 TL olan bir şey, başına "düğün" ibaresi eklendiği andan itibaren 15 TL oluyor. Buradan bütün esnaflara sesleniyoruz. Lütfen düğün yapacak insanlara karşı biraz duyarlı olunuz sonuçta sizde damat veya gelin oldunuz…