Vücudumuzda bizimle birlikte yaşayan birçok mikroorganizma bulunur.  Bağırsaklar, ağız, burun ve vücudun farklı yerlerinde farklı tip mikro organizmalar baskın haldedir. Sağlıklı ve dengeli bir vücut için, bu mikroorganizmaların da sağlıklı ve dengeli olması önemlidir. 

Özellikle bağırsaklarımız bu mikroorganizmaların vücudumuzda en fazla bulunduğu yerdir. Bağırsak florasını oluşturan bu bakteriler, doğum ve emzirme sırasında bebeğin bağırsaklarına ulaşır ve iki yaşına kadar yeterli sayıda bakteri oluşarak floranın son halini verir. Çocukluk döneminde bağırsak florasının güçlü bir şekilde oluşması ve sonrasında korunması, ilerleyen yaşlarda sağlıklı bir hayat geçirmeyi sağlar.

Bağırsaklarımızdaki mikro organizmaların, gıdaların sindirilmesinde, hastalık kaynağı hücrelerin öldürülmesinde ve vitaminlerin üretilmesinde önemli görevleri vardır. Bağırsak florasını oluşturan bu bakterilerin hasar görmesi ve sayılarının azalması, sindirim problemlerine neden olur. 

Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, bağırsaklarımızda bulunan bu bakterilerin, bağışıklık sistemimizin temelini oluşturduğunu göstermektedir. Bağırsak florası güçlü, sağlıklı ve zenginse, vücudumuzun bağışıklık sistemi de güçlü ve sağlıklı olacaktır. Sağlıklı bağışıklık sistemi, alerjik reaksiyonları daha az yaşamamızı ve hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlar. Ayrıca vücuttaki tüm diğer sistemlerin de dengeli bir şekilde çalışmasına destek olur.

Antibiyotik kullanımı, uzun seyahatler, sağlıklı olmayan beslenme tarzı ve yaşam tarzımız bu mikroorganizmaların azalmasına neden olabilir. Sağlıklı florayı koruyabilmek için sağlıklı bir beslenme ve yaşam tarzı benimsemek, ambalajlı ve koruyucu gıdalardan kaçınmak, gerçekten gerekli olmadıkça antibiyotik kullanmamak gerekir. 

Probiyotikler, bağırsak florasını tekrar dengelemek için kullanılan iyi huylu mikroorganizmalardır. Yoğurt ve fermente gıdalarda bulunduğu gibi, destekleyici ürünlerle de bu mikroorganizmaları vücudumuza almak mümkündür. Destekleyici probiyotik ürünlerin içerisinde, doğal olarak vücudumuzda bulunan mikroorganizmalar bulunur. En sık bulunanlar ise Laktobasillus ve Bifidobakterium türleridir. Farklı tür probiyotikler vücutta farklı sistemleri etkileyerek farklı faydalar sağlar. Ancak öncelikli amaç bağırsak florasını düzenleyerek bağırsak fonksiyonlarını sağlıklı hale getirmektir. Prebiyotikler ise iyi mikroorganizmalar olan probiyotiklerin çoğalmasını ve aktive olmasını destekleyen yan ürünlerdir.