Aslında ilk Konyaspor için ismi açıklandığında bir hayli mesafeliydim. Futbolun bir şov ve zevk işi olduğuna inandığım için Aykut Kocaman gibi bu oyunu bilimsel bir ciddiyetle ele alan bir hocadan daha çok sansasyonel bir ismin takımın başına getirilmesini savunmuştum.

Kişisel arzularımız ve keyfi isteklerimiz için sergilediğimiz bu duruşu nasıl bu o kadar rahat savunabildim şimdilerde anlamakta güçlük çekiyorum. Sürekli bir nedamet isteği ve buruk bir utançla zihnimde dolaşıyor o dönem yazdıklarım, söylediklerim!

Bu hatayı yaptım çünkü bilmiyordum. Bizi neyin beklediğini, nasıl bir dönüşüm yaşanacağını elbette kestiremiyordum.

Bahsettiğim değişim başarı değil kesinlikle. Elbette etkisi vardır bu algısal dönüşümde ancak Konyaspor'un başarılı olması ile değil tanıyınca değişti düşüncelerimiz. Sadece ben değil bütün Konyaspor kamuoyu değişti.

Aykut Kocaman tedrisatından geçtik hepimiz. Futbola bakış açımız, dünyayı algılayış biçimimiz farklılaştı kısa sürede. Ben de ise biraz daha fazlası yaşandı belki de!

Dedim ya tanımıyormuşum. Oysa en çok bildiğimi sandıklarımdandı. Şimdilerde bütün Türkiye onu ve takımını konuşuyor. İçinde eziklik taşımayan mütevazi duruşu ile yine ders veriyor kokuşmuş dünyamıza.

Bir cendere halini almış hayatlarımıza her sözü ve davranışı ile  sihirli dokunuşlar yapıyor. Kimseyi kırmadan, üzmeden.

Ancak bu kimseyi kırmama hali bayat bir orta yol stratejisinin ürünü değil. Aksine bu yumuşak görünen tavır devasa bir dönüşümün tam ortasında hayat buluyor esasında.

Bir devrimmiş Türk futbolunda Aykut Kocaman. O sakin ve ayrıntıcı dünyasında Türk futbolunun yel değirmenlerini yerle bir ediyormuş.

***

“Liderler değiştirir, sıradanlar korur”

Fenerbahçe karşılaşmasının son yarım saatinde Kocaman'ın Konyaspor'unu izlerken daha da netleşti dünyamda bazı şeyler. Aykut Kocaman'ın Türk futboluna soktuğu kavramların, temsil ettiği akımın, Kocaman devriminin nasıl zafere doğru yürüdüğünü gördüm.

Aynı zamanda bize yaşattığı dönüşümü. Tarihin akışını değiştiren bütün liderlerde olduğu onun sınırlarını çizdiği, çizgilerini belirlediği bir dünyaya doğru yol alıyoruz.

Ve o dünya sadece futboldan ibaret değil. Aykut Kocaman ekolü aynı zamanda bir yaşam biçimi. Yaşamı anlamlandırma, olayları değerlendirme, tarz, tavır, vizyon, iş ahlakı aklınıza ne geliyorsa!

Beni en çok mutlu edeni bu devrimin finalinin Konyaspor'a yaşanması. En çok üzeni ise bu mücadelenin zor dönemlerinde yer almayıp, zafere en yakın dönemde sahneye çıkmak..