Su kaynaklarının azalmasıyla birlikte suyun önemi daha da artmakta ve suyun geri dönüştürülmesi kapsamında yapılacak olan çalışmaların önemi de büyük önem taşımakta. Suyun daha verimli olarak kullanılması ve dönüştürülmesi konusunda uygulama alanı ve faydalarıyla ilgili Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) makale yayımladı. Suyun geri dönüştürülmesinin sürdürülebilir su yönetimi için önemli bir adım olduğuna dikkat çeken dernek, gelecek nesiller için temiz ve sağlıklı su kaynaklarının korunması açısından da kritik bir öneme sahip olan konu hakkında bilgi verdi.

Dönüşüm, kaynak koruma ve sürdürülebilirlik ile mümkün!

Çevreye katkı sağlarken aynı zamanda ekonomik olarak da katkı sunan geri dönüşüm, ilk olarak doğal kaynakların korunmasıyla başlıyor. Bu kapsamda diğer kaynakların da fazla kullanımının önüne geçen bu madde, su ve enerji tasarrufuyla da bütünleşirken atık su azaltılmasıyla birlikte atık su miktarını azaltıyor. Suyun geri dönüşümünün kaynakları koruması ve bu döngünün sürdürülebilmesiyle mümkün olacağını ifade eden GEKADER, suyun dönüşüm süreciyle ilgili de bilgi verdi.

Suyun Geri Dönüştürülme Süreci

Suyun geri dönüştürülme süreci genellikle şu adımları içerir:

Toplama: Kullanılmış suyun toplanmasıyla başlar. Bu, evlerde, işyerlerinde, endüstriyel tesislerde ve tarım alanlarında gerçekleşebilir.

Arıtma: Toplanan kullanılmış su, bir dizi arıtma işleminden geçirilir. Bu işlemler genellikle mekanik, kimyasal ve biyolojik işlemleri içerir ve suyun temizlenmesini sağlar.

Dezenfeksiyon: Arıtılmış su, dezenfeksiyon işleminden geçirilir. Bu, suyun mikroplardan ve hastalık yapıcı organizmalardan arındırılmasını sağlar.

Araziler beyaza büründü Araziler beyaza büründü

Depolama ve Dağıtım: Dezenfekte edilmiş su, depolanır ve yeniden kullanım için uygun bir şekilde dağıtılır. Bu, yeniden kullanılan suyun güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlar.

DÖNÜŞTÜRÜLEN SU, FARKLI YERLERDE KULLANILABİLİR

Suyun dönüşümünün yalnızca endüstriyel tesislerce kalmadığına dikkat çeken dernek, endüstriyel tesislerin üretiminden doğan suyun geri dönüştürülmesiyle birlikte su verimliliğinin artırılabileceğini gibi tarımda kullanılan suyun da geri dönüştürülen su olarak kullanılmasının taze su kaynaklarını koruyacağını ifade etti. Aynı şekilde park sulama, yol temizliği ve yangın söndürme gibi işlemlerde de atık suyun geri dönüşümünden faydalanılabileceğini söyleyen dernek, gri su geri dönüşüm sistemlerinin kullanılmasıyla birlikte dönüştürülen suyun bahçe sulaması veya tuvalet sifonlarında kullanılabileceğine işaret edildi.

Muhabir: İBRAHİM BÜYÜKHARBUT