Hayatta bazı anlar vardır. O an artık bazı şeylerin üzerine bir sünger çekmek için hayati öneme sahiptir. İşte öyle bir maçtı Fenerbahçe maçı. Ligde daha oynanacak bir sürü maç olmasına rağmen bu maç bir maçtan çok ama çok fazlasını ifade ediyordu. Corona Virüsünden dolayı seyircisiz oynanması ise avantaj mı dezavantaj mı olacaktı orası muammaydı. Ama,her ne olursa olsun, bu maçı kazanarak çok büyük iş yaptık. Umarım bu tarihi galibiyet, bu takım ve şehir için dönüm noktası olur.

MAÇ ANALİZİ

Aslında bu maçın bir analizi yapılır mı,yapılmalı mı bilemiyorum. Çünkü şartlar değişik,psikolojiler farklı,maçlar seyircisizdi. Bu maç teknik,taktikten çok oyuncuların isteklerine daha çok bakılacak bir maç oldu. Ama ben birkaç nüansa değinmek istiyorum. Bülent Hoca geçen haftaki takımın performansından memnun olacak ki aynı 11’i sahaya sürdü. Ben bu kadronun ciddi hatalı olduğunu düşünüyorum. Özellikle rakip takımda orijini stoper olan hiçbir oyuncunun olmaması(sadece yedekte Falette vardı,o da sakattı) bizim için çok büyük avantajdı. Ben bu maça özellikle stoper oynayan orta saha orijinli oyuncuların fiziksel dezavantajlarından dolayı Thuram ile başlayacağını düşünüyordum. Bajic’in golüne rağmen hala aynı düşüncedeyim. Thuram bu maçta 11’de olmalıydı. Gerçi kazanan haklıdır anlayışı ülkemizde hakim düşünce olduğu için bu yazdıklarımın çoğunluk için belki de bir önemi bile olmayacak. Daha önce dediğim gibi bu maçın analizi olmaz. Rakipte çok fazla cezalı oyuncu vardı.Ayrıca ligden kopmuş bir takımla oynadık. Bunları üst üste koyunca işimiz biraz kolaylaştı.

OYUNCU ANALİZİ

Kaleden başlamak gerekiyor. Daha önceki performansları(örneğin içerideki Malatya ve deplasmandaki Fenerbahçe maçları) oldukça sıkıntılı olan Ertuğrul bu maçta kalesinde güven verdi. Ben oldukça ön yargılıydım bu maçtan önce. Ama özellikle yan toplardaki güven veren çıkışları takımı oldukça rahatlattı. Stoperlerimiz yine ortalamanın üstünde oynadılar. Hele ki mücadele ettikleri oyuncu Muriç olunca işleri oldukça zordu. Ama mümkün olduğunca top aldırmamaya ve döndürmemeye çalıştılar. Bence maçın genelinde de başarılı oldular. Ben Uğur Demirok’u Selim’e göre daha çok beğendim. Selim Ay işin mücadele kısmında var evet ama bir defans oyuncusu olarak bazen hamleli oynaması yüzünden başına iş açabiliyor. Sağ bek Skubic golde asisti olmasına rağmen yine vasattı bana göre. Selim Ay'ın 2 kere atılması gerekiyordu maçta,doğru. Ama ne Ömer Ali'nin ilk sarısı ne de Skubic'in ikinci sarısı doğru. Sol bek Guilherme kendi standartlarında oynadı yine,beğendim. Amir geçen maça göre biraz tutuktu. Jönsson ise 4 haftadır tam bir facia. Gerçekten ben bu yorumları yaptığıma bile inanamıyorum ama gerçek böyle ne yazık ki. Aykut Hoca dönemindeki belki de standart sapması en düşük olan oyuncumuz 4 haftadır dökülüyor. Shengelia’yı hiç beğenmedim. Bu oyuncuyu rotasyon oyuncusu olarak değerendirmemiz takımın lehine olacaktır. Milo vasattı. Ömer Ali istekli fakat yetersizdi. İlk sarı kartı haksızdı. Ama bunu bilmesine rağmen rakibi arkadan çekmesini anlayamadım. Forvette ise Bajic sahada daha rahat gözüktü. Attığı gol ise eski günlerinden bir kesitti adeta. Tüm bunlara rağmen performansı yeterli miydi? Tabii ki hayır.

SEYİRCİSİZ MAÇTA SEYİRCİ VAR!

Ömer Ali’nin kafa vuruşunda çapraz pozisyondan gördüğümüz kadarıyla net golümüzü vermediler. Çizgi kamerasında bile pozisyon tartışmalı. Bein Sports’un yayın kalitesinin VAR hakemlerine aynı kalitede gitmediğini öğrendim mesela. Başka bir ülkede olmaz mesela bu durum. Tipik Türkiye gerçeği. Durum böyleyken,yani hakemler pozisyona zoom yaptıklarında görüntü ciddi oranda dağılıyormuş. Yani VAR hakemleri pozisyonu izleyip tahminen gol değil demişler. Yani sokaktaki taraftardan farklı bir yorum şekli değil bu. Hiçbir bilimsel veriden yararlanmadan sadece algısal bir yorum bu. Hal böyle olunca da VAR başındaki muhteremler seyircisiz maçta maçı izleyerek adeta nazire yaparcasına ‘’bu maç seyircisiz değil’’ dediler.

BU MAÇ ALDATICI OLABİLİR

Muhtemelen Salı günü Türkiye Süper Ligi ertelenecek. Ama sanki ertelenmeyecekmiş gibi düşünüp bu haftaki Gençlerbirliği maçına odaklanmamız gerekiyor. Fenerbahçe maçı bizim için aldatıcı olabilir. Rakibin hedefsizliği,hocasız oluşu ve takımdaki çok ciddi olan eksikleri nedeniyle bizim oyunumuz,göreceli olarak, iyi görünmüş olabilir. Hala sıkıntılı durumdayız. Bu galibiyet bize sadece nefes alma imkanı verdi o kadar. İşte bu şartlar içinde fazla havaya girmeden Gençlerbirliği maçına odaklanmamız gerekiyor.