Altın fiyatları hafta içinde belli bir miktar düştü. Piyasalardaki bu fiyat gevşemesi "altında fiyatları dip dalgaya getirir mi?" diye bir düşünce oluştu. Mayıs ayının sonuna doğru hem küresel piyasalar hem de Türkiye piyasaları bir dip dalga fiyatı daha bekliyor. Altının kararsızlığı fiyat hususunda adeta altını en ufak bir hareketini gözlemliyor ama altın o kadar kararsız ki aşağı yön veya yukarı yöne bir türlü karar veremiyor. Bu da ülke ekonomilerinin nasıl ve ne zaman toparlanmasına bağlı gibi gözüküyor.

         Ülkeler içerisinde virüs sonrası en çabuk toparlanacak, dünyaya açılacak ülkelerden biri Türkiye ve Türkiye ekonomisidir. Türkiye içinde de Konya ekonomisi en kısa zamanda toparlanıp Dünya'ya açılacağı, atağa kalkacağı inancını koruyorum. Hem kısa vadede hem de uzun vadede Türkiye ve Konya ekonomisinin önü açıktır.

Şu an koronavirüsün etkisi sebebi ile piyasalarda bir durgunluk ve belirsizlik var. Bu da olumlu ya da olumsuz bir habere bağlı olarak altının ve ekonominin yönünü belirleyecektir.

Geçtiğimiz hafta Türk Lirasına Londra merkezli bir saldırı gerçekleşmiştir. Bu hareketin alt yapısında ne var acaba? İki yıl öncede gene Türk Lirasına böyle bir hareket gerçekleşti. Hükümetimiz başarılı çalışmalarıyla, programlarıyla bu saldırı hareketini bertaraf etti. Amaç, Türkiye'ye zarar vermek, Türk Lirasının kıymetini, değerini düşürmek. Dolar üzerinden Türkiye ve ekonomisine diz çöktürmek istediler. Bu saldırıyı gerçekleştirenler ummadıkları bir anda da yakalandılar.

Bu hareketleri Doları geçici olarak 7,30 TL’ye çıkardı, Altını da 395,70 TL seviyelerine yükseltti, bu hareketlenmelerden çeyrek altında nasibini alarak 665,00 TL seviyelerine yükselmişti. Bu gün itibariyle 645,00 TL seviyelerinde. Hükümetimizin müdahalesiyle Altın ve Dolar normal seviyelerine geriledi.

Hafta başı;

Altının Onsu 1.704 $ ile başladı 1.722 $ seviyelerini gördü.

Dolar : 7.09 TL ile başladı 7.31 TL seviyelerini gördü.

Euro : 7.68 TL ile başladı 7.87 TL seviyelerini gördü.

24 Ayar Altın 390,50 TL ile başladı 395,70 TL seviyelerini gördü.

Hafta ortası ;     

         Ons            : 1.697 $

         Dolar          :  7.07 TL

         Euro           :  7.64 TL

24 Ayar Altın       : 386,00 TL olarak piyasalara yansıdı.

Gün itibari ile ; 

Ons            : 1.700 $

         Dolar          : 7.00 TL

         Euro           : 7.60 TL

 24 Ayar Altın      : 383,50 TL olarak piyasalara yansıdı.

Geçen haftalarda yazdığımız gibi, Merkez bankamız 2019 ve 2020 yıllarında altın almıştı. Türkiye bunun meyvesini önümüzdeki yıllarda görecek. Türkiye altın rezervi noktasında dünya sıralamasında ön saflardaki yerini aldı. Bu da Türkiye ekonomisi açısından çok güzel bir güvencedir. Türkiye, dışarıdan gelecek ekonomik baskılara boyun eğmemiştir ve eğmeyecektir. Herkes bilmelidir ki Türkiye eski Türkiye değildir.

Koronavirüs çıkınca küresel kuruluşlar, "Türkiye bunun üstesinden gelemeyecek, çok büyük bir ekonomik ve sağlık sıkıntısı yaşayacak" diye düşündüler. Baktılar ki Türkiye sağlık problemini çok iyi yönetiyor, hatta dünya sıralamasında ilk 3’ün içinde virüsü yönetti ve bu sıkıntıyı yenmeye başladı. Dünyada örnek gösterilen bir ülke konumuna geldi. Bunu hazmedemeyenler hemen dolar üzerinden ekonomik operasyona başladılar. Türkiye onunda üstesinden geldi. Ekonomik anlamda da olumlu ve güzel kararlar aldı. Dertleri Türkiye devamlı dizleri üzerine çöksün, ayağa kalkamasın, dışa bağımlılığı devam etsin, meydan onların olsun, istedikleri gibi Türkiye üzerinden nemalanıp yüksek faiz alsınlar.

Amaçları IMF ile masaya oturmak, IMF’den borç aldırmaktır. IMF’den borç almak çok sıkıntılı bir pozisyondur. Borç alınca iç dinamik ve iç yönetimlerdeki alacağımız kararlara, yapacağımız yatırımlara IMF’nin müdahil olacağı bir Türkiye.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN, IMF’nin borcunu ödemek için ömrünü verdi. Çok şükür IMF’ye borcumuz bitti. Artık IMF’ye borç verir pozisyonuna geldik. Bazı iç dinamikler IMF’den borç almamızı istiyor. IMF’den borç almamız halinde hep karşı oldukları İstanbul Havaalanı’nın ikinci bölümü, Köprüler, Marmaray ve Şehir Hastaneleri gibi devasa projelerin yapılmaması ve iptal edilmesi anlamına gelmektedir.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın geçen hafta söylediği gibi “Ekonomi yönetimimize kurulan tuzakların farkındayız, sinsi amaçlarına ulaşamayacaklardır”

14.05.2020

Selam ve dua ile.