Karatay ilçesinde Mevlana Kültür Merkezi, İslam Kültür Merkezi ve Şehitlik Abidesi'nin tam karşısında bulunan ve etrafındaki binaların yıkılması sonrasında boş bir arazinin orta yerinde kalan, tescillenmemiş olsa da tarihi değeri olan Dolav Mektebi (Dolap Halil Camii) bir gece ansızın yıkılıverdi!..

Daha önce de cami yıkma örneklerine rastlamış bir şehir olarak bu caminin kim tarafından ve hangi amaçla yıkıldığı ise yeni bir tartışma konusu ortaya çıkardı.

Karatay Belediyesi, yukarıda bahsettiğim ve orta yerinde Dolav Mektebi'nin de bulunduğu arazi üzerinde bir toplu konut çalışması yapacak. 

Toplu konut çalışmasının yapılacağı alandaki caminin bir anda yok edilmesi kafaları karıştırdı...

Soran sorana, bu cami nereye gitti? Daha dün şuradaydı...

Aslında bu caminin bir gece ansızın yok edileceği perşembenin gelişinin çarşambadan belli olduğu gibi belliydi...

Az muallak ama yıkılacak!

Üzerinden henüz 1 yıl geçmedi. 

2015 yılının 30 Temmuz'undu bir mübarek Cuma günü gazetemiz Konya Yenigün'de Konya'nın tarihine ve kültürüne hakim olan isimlerden İbrahim Dıvarcı'ya genişçe bir yer ayırmışız. 

Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü İbrahim Çiçekçi sormuş, İbrahim Dıvarcı cevaplamış. Meselenin özünde Konya var...

Kadim bir medeniyet, kadim bir şehir vurgusu var...

Bu kadim değerlerin çaktırmadan, kaş altından baktırırken nasıl da yıkılıverip yok edildiği anlatılıyor. 

İbrahim Dıvarcı, İslam medeniyetiyle yoğrulmuş, Selçuklu ve Osmanlı kültürleriyle bezenmiş olan Konya'nın kadim bir başşehir olma hüviyetini sürdürmekte güçlük çektiğini aktarıyor gazetemiz aracılığı ile okurlara ve ilgili kurum /  kuruluşlara...

İbrahim Dıvarcı, “Başbakan Davutoğlu'nun da işaret ettiği üzere yeniden kadim başşehir olmak için tarihin gün yüzüne çıkarılması gerekiyor” diyor...

Neyse, meseleyi hızlıca toparlayacak olursak, Dolap Halil Camii ile ilgili o dönemde İbrahim Dıvarcı, “Mevlana'nın arka tarafındaki Dolap Halil Camii, Dolap Mektep Camii, Namık Paşa Camilerinin de yıkılacağı yönünde söylentiler var. Namık Paşa'nın Konya kamuoyunun tepkisinden sonra yeniden ihya edilmesi gündeme geldi. Ancak şimdilerde Dolap Halil ve Dolap Mektep Camii'nin yıkılması veya taşınması için çalışmalar yürütüyor. Dolap Halil Camii'nin binası tescilli. Bir gece operatör gelip de kazara yıkmazsa bir şey çıkmaz. Dolap Halil Camii halen kurul gündeminde. Tescili yapılmadı. Tescil yapılması için Ahmet Kuş, Fevzi Şimşek ile birlikte dilekçe verdik. Olumlu veya olumsuz bir yönde de cevap gelmedi. Bu kadar uzun süre yapılmamış olmasının arkasında da art niyet ararım” diyor.

İşte bahsi geçen, tescillenmesi için dilekçe verilen bu cami var ya, artık yok!

Olay patlak verir vermez oklar Karatay Belediyesi'ni ve dolayısıyla Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli'yi gösterdi. 

Sosyal medya üzerinden söz düelloları yapılmaya başlandı. 

Mehmet Hançerli, sosyal medya hesabından tek cümle ile yaptığı açıklamada camiyi yıkanın Karatay Belediyesi olmadığına vurgu yaptı.

Netice-i hal itibariyle, kim yıktı, nasıl yıktı, neden yıktı bilinmez ama tescillenmesi beklenen tarihi Dolap Mektep, Turap Mektep oldu ve turap olmuş mektep olarak tescilini aldı. 

Hayırlı olsun Konya...