Diziler dünya genelinde bir kültür haline gelmiştir ve günden güne hızla popülaritesi aratarak devam etmektedir. Ülkemizde yayınlanan ve yayınlanmakta olan, birçok diziyi ben eleştiriyor ve öğretici içerikten de uzak bulmaktayım. 

Diziler öğretici olmak zorun da mı diyebiliriz? Evet, zorundular çünkü ülkenin büyük bir kısmını bireyleri, kitleleri, toplumları genel olarak etkilemektedir. 

Günümüzde artık kişileri etkilemek ve kendiniz gibi onların  davranmasını sağlamak ya da çıkarlarınızı gerçekleştirmek için ya da öğüt vermeye hiç gerek yoktur. Niye mi? Görselliği yüksek olan bir bayan ya da bay ile onları yayınlanan bir dizide verilen mesajları yapabilirsiniz. 

Bu kişiler bu aşamadan sonra fenomen hale gelip her ne yaparlarsa yapsınlar, onların davranışlarını, tutumlarını, hareketlerini, mimiklerini benimseyerek kitleler onlar gibi davranmaya başlayacaktır. Ülkemizde içerik olarak diziler, olumlu yönde öğretici içerikler taşımamaktadır ve intikam, şiddet, hile, öfke, ihtiras gibi kavramları genel olarak vurgulamaktadır.

Gösterdikleri hayatlar da bununla birlikte genelde kişilerin özenip, hayalini kurduğu dünyalardır. Özellikle genç nesli, gerçeğin hayaller ile süslendiği bu büyülü dünyanın etkileri çok etkilemektedir.

Birçok öğretici içerik taşıyan kavram kişiye sıkıcı gelmektedir. Ancak olmak istedikleri, özendikleri, hayal dünyalarında canlandırdıkları şeylere bireyler dizi vasıtası ile, bilinç altına verilen mesajlarla her hafta sanal da olsa belli bir süre ulaşmaktadır.

Hayatında gerçeklerden uzaklaşarak hayali amaçlar edinmeyi ve kendi kişiliklerinden sıyrılmalarına yol açmaktadır. Ancak etkilenen kişi için bu durum bu şekilde algılanmamaktadır. Belli tip karakterleri ülkemizde yaratmak, belirli kalıplara sokmak ve doğru gibi yanlış olanı göstermek, kusursuzu vurgulayarak bu şekilde belirli fenomenleri ortaya çıkarmak, dizi film ile bizim ülkemizde gerçekleştirilmektedir.

Dizi filmlerin sayısı belki de azaltılırsa, içerik önlemi ve yeni sansürler alınırsa ve daha çok eğitici konular tercih edilirse, intikam, şiddet kavramları yerine kişilerin belki de toplumda örnek aldıkları, kişiler daha gerçekçi olacaktır ve böylece intikam, öfke, şiddet duyguları azalan kişiler ortaya çıkacaktır. Topluma şiddet oranı da bu şekilde azalabilir. Çünkü okul asıl öğretici değil, televizyondur.