Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 26.10.1989 gün ve 1699 sayılı onayı ile açılan Selçuk Eğitim Merkezi, Dr. Ahmet Baltacı, Şükrü Özbuğday, merhum Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Küçükkalay, merhum Doç. Dr. Ahmet Gürtaş, Dr. Nurettin Boyacılar ile Mehmet Savaş ve Haseki Eğitim Merkezinin diğer güzide eğitim görevlilerinin büyük fedakârlıkları ile Mevlana civarında Türk Anadolu Vakfı’na ait mütevazı bir binada 1990 yılında fiilen eğitime başladı. Eğitim Merkezinin ilk müdürü Dr. Ahmet Baltacı’nın samimi ve gayretli çalışmaları neticesinde merkezimiz, Selçuklu ilçesi Aydınlık Evler Hüsamettin Çelebi Mahallesinde mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfına ait olan 53.000 metrekarelik bir arazi üzerine yaptırılmış olan üç katlı ve 10 derslikli 4800 metrekarelik bir binada Diyanet İşleri Başkanlığımızın 26/08/2011 tarih ve 727 sayılı oluru ile Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğü olarak hizmetlerine devam etmektedir. Yine Dr. Ahmet Baltacı hocanın yoğun gayretleri İhtisas Merkezimizde bir araştırma kütüphanesi kurulmuş olup, İç Anadolu bölgesinin en zengin araştırma kütüphanelerinden biri olarak ilim adamlarının hizmetine sunuluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, başta müftü ve vaizler olmak üzere bütün personelin mesleki bakımdan daha iyi yetişmelerini sağlamak ve hizmette verimliliklerini arttırmak amacıyla belirli bir program dâhilinde hizmet içi eğitim ihtisas kursları düzenlemektedir. Müftü ve vaiz yetiştirmeye yönelik hizmet içi eğitim ihtisas kursları iki buçuk yıl (30 ay) süreli olup, bu programa katılacak görevlilerin Başkanlıkça açılacak (yazılı ve mülakat) giriş sınavını kazanmış olmaları gerekiyor.

11 9-4

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Ben Konya Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Mehmet Ceyhan. Ülkemizin farklı bölgelerinde ve yurt dışında olmak üzere, takribi 20 yıldır Diyanet İşleri Başkanlığında görev yapmaktayım. Memleketim olması hasebiyle ilkokul, imam-hatip ve İlahiyat Fakültesi eğitimlerimi Konya’da tamamladım. 2003 yılında Selçuk Üniversitesinde Yüksek Lisans, 2009 yılında da şu anda Müdür olarak görev yapmaktan gurur duyduğum Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezinde Yüksek İhtisas Eğitiminden mezun oldum. Doktora çalışmam Konya Necmeddin Erbakan Üniversitesinde devam etmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığında imam-hatip olarak görev yaptıktan sonra; Rize Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi ve Konya Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezinde Eğitim Görevlisi olarak çalıştım. 15 Kasım 2023 tarihinden bu yana Konya Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü olarak görev yapmaktayım.

11 3-4

 Konya Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi hakkında bilgi verir misiniz?

Konya Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi; Diyanet İşleri Başkanlığında görev yapan personele Yüksek İhtisas eğitimi vermek üzere ülkemizde İstanbul Haseki’den sonra açılan ikinci eğitim merkezidir.  1989 yılında açılan merkezimiz İl düzeyinde doğrudan Valiliğe Merkezde de Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak eğitim faaliyetlerine devam etmektedir. Ülkemizde şu anda 13 tane Dini Yüksek İhtisas Merkezi bulunmaktadır. Merkezimizde 3 ayrı eğitim faaliyeti bulunmaktadır.

11 1-6

Dini Yüksek İhtisas Eğitimi:

Diyanet İşleri Başkanlığında Vaiz, Müftü ve daha yüksek unvanlarda görev alabilmek için Yüksek İhtisas Eğitimi şartı aranmaktadır. Merkezimizde Yüksek İhtisas eğitimi alacak personel; Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri sınıfında görev yapan ve 4 yıllık İlahiyat Fakültesi mezunları arasından yazılı ve mülakat sınavı ile seçilmektedir.  Arapça, Kur’an-ı Kerim, Fıkıh, Hadis ve Tefsir gibi islami ilim alanlarında yaklaşık 2,5 yıllık yoğun bir eğitimin ardından mezun olan kursiyerlerimiz vaiz olarak göreve başlamaktadırlar.

11 2-9

Diyanet Akademisi Aday Din Görevlisi Eğitimi:

Diyanet Akademisi Başkanlığı’nın kurulmasıyla; 2022 yılından itibaren, imam-hatip, müezzin-kayyım ve Kur’an kursu öğreticisi olarak atanacaklara Diyanet Akademi eğitimi şartı getirilmiştir. Türkiye genelinde atanmaya hak kazanan adaylardan Merkezimize yerleştirilenler 8 aylık akademi eğitimine alınmaktadırlar.

11 11-3

Tashih-i Huruf ve Aşere Takrip Eğitimi:

Diyanet İşleri Başkanlığında görev yapan din görevlileri; mesleki bilgilerini artırmak ve mesleki becerilerini geliştirmek amacıyla merkezimizde zaman zaman Tashih-i Huruf ve Aşere Takrip Eğitimi almaktadırlar.

11 12-2

Konya Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi olarak kurulduğunuz günden bu yana kaç mezun verdiniz?

Dini Yüksek İhtisas Eğitiminden 1015, Aday Din Görevlisi Eğitiminden 101, Tashih-i Huruf ve Aşere Takrip Eğitiminden 308 kursiyer mezun olmuştur. Merkezimizde halihazırda 112’si Yüksek İhtisas, 26’sı Aday din görevlisi olmak üzere 138 kursiyer eğitim görmektedir.

11 13-2

Konya Kur'an-ı Kerim eğitiminde ön planda Konya Kur'an-ı Kerim eğitiminde ön planda

 Konya Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezine kursiyer seçiminde nelere dikkat ediliyor?

Yüksek İhtisas Kursiyer seçimleri yazılı ve mülakat sınavları ile yapılmaktadır. Yukarıda da söylediğimiz gibi kursiyerler 3 yıl süresince İslami ilimlerden eğitime tabi tutulması hasebiyle kursiyer seçimlerinde; Bu eğitim temposuna uyum sağlayabilmesine, İyi derecede Arapça bilgisi olmasına, Mezun olunca Vaiz ve Müftü olarak atanacağı için temsil kabiliyeti ve liyakatine, dikkat ediliyor.

11 10-3

Konya Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezinde eğitim süreci hakkında bilgi verir misiniz?

Dini Yüksek İhtisas Eğitimi “Hazırlık Bölümü” ve “İhtisas Bölümü” olmak üzere iki bölümden oluşan bir programa tabidir. Bu programla ihtisas kursunun süresi 4’er aylık dönemlerle 8 ay hazırlık, 18 ay ihtisas olmak üzere 27 ay olarak belirlenmiştir. Bu dönemler takribi olarak 1 yıl hazırlık, 2 yıl da ihtisas eğitimine tekabül etmektedir.

11 11-4

Konya Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi eğitim programı ve müfredatı hakkında bilgi verir misiniz?

Hazırlık döneminde Arapça eğitimine ağırlık verilerek kursiyerler, ihtisas dönemine hazırlanmaktadır. Bu Arapça eğitimin ardından, ihtisas döneminde merkezimiz kütüphanesinde bulunan temel İslami kaynaklardan da faydalanılarak tefsir, hadis, fıkıh gibi İslami ilimler alanında eğitim görmektedirler. Kursiyerlerimiz mezun olduktan sonra vaiz ve müftü olarak görev yapacakları için; çağın fıkhi problemlerine sahih kaynaklara dayalı doğru bilgiyle çözüm üretebilmeleri amaçlanmıştır. Kursiyerler mezun olmadan önce son dönemlerinde staj derslerine tabi tutularak ilimizde bulunan camilerde vaaz, irşat faaliyetlerinde uygulama yapmaktadırlar. Malumunuz olduğu üzere Diyanet İşleri Başkanlığı artık sadece camilerde değil; Aynı zamanda cezaevi, huzurevi, öğrenci yurtları, hastane vb. yerlerde de faaliyet gösterdiğinden, kursiyerlerimiz bu sosyal hizmet merkezlerinde yapılan faaliyetlerde staj eğitimi almaktadırlar.

11 5-7

11 6-7

Muhabir: MUHAMMED ESAD ÇAĞLA