Sevgili okurlarım biliyorsunuz Diyanet İşleri başkanlığı hac ve umre hizmetlerinde senelerdir hep Amerikan doları veya Euro ile çalışmakta, yani hacca ve umreye götürdüğü vatandaşlarımızdan ABD doları veya Euro olarak para almakta, fiyatlarını ABD doları veya Euro olarak açıklamaktadır. Hac ve Umre hizmetini veren diğer özel firmalarda aynısını yapmaktadırlar. Hac ve Umre hizmeti bazı yıllar Euro, bazı yıllar dolar ile yapılmakta, bu yılda ABD doları ile işlem görmekteler. Nedenini pek anlamak mümkün değil ama senelerdir böyle ve hepimizin bildiği bir gerçektir. Gerçekten bir Avrupa ülkesine veya ABD'ye gitmiyoruz. Bu görevi yapmaya Suudi Arabistan'a gidiyoruz. Suudi Arabistan'ın para birimi ABD doları veya Euro değil, Riyal'dir. Dünyanın çok yerinde olduğu gibi Suudi Arabistan'da bu paraların kullanılması yanında, Türk Lirası'da geçmekte ve çok yerde alış verişlerde kullanılmaktadır.  Durum böyle iken yeni bir adım atmanın gerektiğine inanıyorum. Bu işe de Diyanet İşleri Başkanlığı başlamalıdır.  

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, "Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7. Boğaziçi Zirvesi"ndeki konuşmasında, "söylediği çok güzel sözlerin yanında  "Yerli para ile ithalat, ihracat olayının da devreye sokulabileceğini unutmanızı tekrar hatırlatmak istiyorum" dedi. Önemli bir hususu dile getirdiğine inanıyorum. Son günlerde döviz kurlarındaki dalgalanmalar, Türk Lirasının değer kaybetmesi ülke ve vatandaş olarak hepimizi üzmektedir. 

İş adamlarından talepte bulunan Sayın Cumhurbaşkanımızdan belirttiğim konuya da emir buyurması arzumdur. Devletin kuruluşu olan Diyanet İşleri Başkanlığı hac ve umrede Türkiye'deki vatandaşımıza Türk Lirası ile hizmet vermelidir. Yurt dışı ülkelerde bu hizmeti o ülkenin parası ile verebilir. Diyanet İşleri Başkanlığı halen Türk hacı ve umrecilere kendi uçağı (THY), kendi organizatörleri, kasabı, doktoru ve benzeri hizmetleri kendi paramızla vermemektedir. Bunun Türk lirasına dönüştürülmesi gerekmekte ki Türk Lirasını güçlü kılalım. Bazı hizmetleri Türk Lirası ile, belki bir kısmını da Suudi Arabistan Riyali ile de verebilir, bu anlaşılır, ancak uluslararası geçerliliği var diye ABD doları ve Euro kullanılması vatandaşa senelerdir garip gelmektedir. O halde bırakılmalıdır. Kendi verdiğimiz hizmetlerde paramızı, diğer hizmetlerde de Suudi Arabistan'ın Riyalini kullanalım. Kendi Türk Liramızın güçlü olmasına yardımcı olalım.

Değerli okurlarım, Hac ve Umre hizmetleri ABD dolar ve Euro ile verildiğinden birçok vatandaşımız bu görevi yerine getirmek için harmanını kaldırınca veya diğer ürünlerini satınca eline geçen para ile ABD doları ve Euro alıp yastığın altına koymakta. Özellikle Hacca gitmek için Diyanet İşleri Başkanlığına müracaat edip sıraya yazılan hacı adayı o yıl kurada adı çıkmadığından gidemeyen birçok vatandaşımız gelecek yıl kurada belki çıkar, giderim ümidiyle yabancı parayı yastık altında saklamak zorunda kalmaktadır. Binlerce kişinin hac için sırada beklediğini dikkate alırsanız her halde azımsanmayacak miktarda oldukça büyük meblağın bu şekilde tutulduğu düşünülmektedir. 

Son günlerde “Dövizini Bozdur” kampanyasını ülkemiz ekonomisi açısından önemsiyor ve destekliyorum. Ancak bir resmi kuruluşunda, yani “Diyanet İşleri Başkanlığı”nın da yarından tezi yok Umre fiyatlarını Türk Lirasına dönüştürmesini bekliyorum. Önümüzdeki Hac döneminde de Türk Lirası karşılığında hizmet vereceğini açıklamalı. Bu konuda bir öncülük yapsın ki benzer hizmeti vermekte olan diğer turizm firmaları da buna ayak uydursunlar. Böyle bir adım atılır ise, o zaman vatandaşımız Umre için ve önümüzdeki dönemlerinde gidebileceği Hac farizası görevi için sakladığı dövizini bozdurabilir. Aksi halde bu amaçla tuttuğu dövizi ne diye bozdurmasını bekleyelim.

Ülkemiz ekonomisinin dünya ülkelerinin daha fazla baskısı altında olduğu bu dönemde “Diyanet İşleri Başkanlığı”ndan ve yöneticilerden bu adımı atmalarını ülkemiz ekonomisi açısından önemli görmekteyim. Arzumuzun yerine gelmesi dileğiyle bu konuda bir kampanya başlatılmalıdır. Sağlıcakla kalınız.

Prof.Dr. Mevlüt Mülayim ([email protected])