Disiplin Baskı Değildir. İstenilen Doğru Davranışların Kazandırılmasıdır.

Öğrencilerin çoğu genellikle kabul edilemez biçimde davranır, öğretmenleri ve arkadaşları için sorun yaratır. Öğretmenler için bu çok önemli bir sorundur. Okulda ve sınıfta karşılaşılan disiplin sorunu göz ardı edilemez. 

Öğretmenlerin sınıfa girdiklerinde, disiplin kurmak için zaman yitirmek yerine, öğretimin gerçekleşmesini istemeleri doğaldır. Peki, yanlış nerededir? Neden bu kadar çok öğretmen öğretimle geçmesi gereken zamanın büyük bölümünü sınıfta düzeni kurmak için harcar? Çünkü öğretmenler genelde disiplini ceza tehditleri, cezalar ya da sözlü utandırmalarla ve suçlamalarla sağlamayı öğrenmişlerdir. Ne yazık ki bu yöntemler iyi sonuç vermez. Ömürleri kısadır. Genelde bastırıcı ve güce dayanan yöntemler dirence, başkaldırmayı ve karşılık vermeyi kışkırtır.

 Öğretmenler mesleğe zevk ve başarı duyguları yaşayacakları düşüncesiyle başlar, ancak bunun yerine kendilerini çatışmalarla dolu bir ortamda, öğrencilere karşı yaşam savaşı verirken bulurlar. Kimi öğretmenler bunun sorumluluğunu sistemde ya da öğrencide ya da en kötüsü kendisinde arar. Kendisini başarısız olarak nitelendirir.

Öğretmenlerin başarısızlık duygularının anlaşılması ve aşılması için, ideal öğretmen nasıl olmalı sorusunu sorarak işe başlayalım. Şimdi sıralayacağım ideal öğretmen tanımları ile ilgili sözlere gerçekten inanıp inanmadığımızı kendimize bir soralım.

Değer 1: ideal öğretmen sakindir, telaşlanmaz, sinirlenmez. Her zaman soğukkanlıdır ve aşırı duygularını göstermez.
Değer2: ideal öğretmen önyargılı ve yanlı değildir. Bütün öğrencilere eşit davranır. Cinsiyet ayrımı yapmaz.
Değer3: ideal öğretmen gerçek duygularını denetler ve öğrencilerine göstermez.
Değer 4: ideal öğretmen bütün öğrencilerini aynı biçimde kabullenir. İyi öğretmenin hiçbir zaman gözdeleri yoktur.
Değer 5: ideal öğretmen coşkulu, uyarıcı ve özgür öğretim ortamı yaratır ve bu ortamı her zaman düzenli tutar.
Değer 6: ideal öğretmen her şeyden önce tutarlıdır. Değişmez, unutmaz, çok neşeli ya da çok asık yüzlü değildi ve hata yapmaz.
Değer 7: ideal öğretmen her sorunun yanıtını bilir. Öğrencilerden daha akıllıdır.
Değer 8: ideal öğretmenlerbirbirlerine destek olurlar. Kendi duyguları, değer yargıları ve inançlarından etkilenmeden öğrencilere karşı “birleşik cephe” oluştururlar.

Kısaca ideal öğretmenlersıradan insanlardan daha anlayışlı, daha iyi, daha bilgili, daha kusursuz olmalıdır. Başka bir deyişle öğretmenlerden ermiş olmaları beklenmektedir. Buradaki temel yanlışa göre, öğretmenlerin insan olmayı kabul etmemeleri gerekmektedir. Bu, ancak abartılı rol yapıp, kendi kendini düş kırıklığına uğratma pahasına elde edilebilecek davranışlardır. 

Biz öğretmen tanımını yalnızca daha insan, daha erişilebilir ve daha gerçek olanla değil, aynı zamanda öğretmenlerin oynadıkları rolü bırakıp oldukları gibi, yani sadece insan olarak gözükmelerini sağlayacak bir başka modelle değiştirmek istiyoruz. Benim sizlere sunmaya çalıştığım model ve beceriler tablosu, kendinizi bu tuzaktan kurtarıp, durum ne olursa olsun gerçek bir kişi olarak davranmaya başlamanızı ve gerçek kendiniz olmanızı sağlayacaktır. 

 Öğretmen-öğrenci ilişkisi iyi olduğunda öğrenciler öğrenmeye daha çok zaman bulurlar. Zamanlarını kendilerini korumak ya da görev veren disiplinli öğretmeni atlatmak için kullanmalarına gerek kalmaz. Öğretmenler iyi ilişkiler kurduklarında rolden role geçmelerine, sert davranmalarına, insanüstü ve erdemli kişiliklere bürünmelerine gerek yoktur. Öğrencileriyle ilişkileri iyi olmadığı zaman en iyi öğretim tekniklerinin bile yararsız olduğunu göreceksiniz. 

DEVAMI HAFTAYA!