Ticaret Bakanı Ömer Bolat bir dizi açılışlarda bulunmak üzere Konya'ya geldi. Bolat, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde Türk ekonomisi ile alakalı önemli açıklamalarda bulundu

İnşaat maliyet endeksi arttı İnşaat maliyet endeksi arttı

Bakan Ömer Bolat, "Bizler ülkemizin diğer  ülkelerle olan ticari ekonomiliklerini ve anlaşmaları Avrupa Birliği G20 çalışmaları ile yürütüyoruz.  Bir şeyin tabii iyi gidip gitmediğini veya iyi olarak değerlendirip değerlendiremeyeceğimizi anlamak için hem içerideki şartlara bakmamız lazım hem de bu ticareti kimle yapıyoruz, dış dünya ile yapıyoruz oradaki şartlara bakarak değerlendirmek, okumak lazım" dedi.  Bolat,  "Şunu sevinçle ifade edebilirim ki işte arkadaşlarım burada hepsi canla başla gayret ediyorlar. Ortalarında başlayan küresel talep daralması dünya üretiminde de durgunlaşmaya doğru dünyayı götürdü.  Dünya ticareti ise birçok ürünlerde fiyatların düşmesi ile gerileme sürecinde  Çin %5 civarında bir büyüme yakalayabilir ABD %2 civarında bir büyüme elde etti. Şu ana kadar Avrupa Birliği ise yüzde 0,5 civarında bizim için önemli bir pazar olan Almanya ise şu ana kadar ekside büyüme olarak bu ithalatlarına da yansıyor" ifadelerini kullandı. 

‘İHRACAT KAYBI YAŞADIK’

Depremden kaynaklı ihracat kaybı yaşandığına dikkat çeken Bakan Bolat, "Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 şehrimiz etkilendi, ihracatımız da etkilendi. Şu ana kadar 6 milyar dolar 8 ayda ihracat kaybımız var depremden kaynaklanan arkadaşlarımızın yaptıkları etki analizlerine göre ama buna rağmen ilk dokuz ay itibari ile kafa kafayayız. Temmuz ayında tarihin en yüksek temmuz rakamını elde ettik. Hedefimiz 100 milyar doları aşmak. Akşam soruyoruz sabah soruyoruz rakamları bilgisayarlardan bu sabah aldığımız bilgiye göre %4,5 artıdayız geçen yılın ekimine göre Bu iyi bir rakam sevindirici bir rakam. 

3 milyar dolar fazla döviz harcamak zorunda kalındı ama enerji de 23-24 milyar dolar bir tasarrufumuz olmuştu. Geçen yıla kıyasla bunu altın ve otomotiv ithalatındaki aşırı artıştan dolayı kaydettik. Bu nedenle dış ticaret açığımızda geçen yıla göre aynı kafa kafaya devam ediyor. Geçen yıl 9.5 milyar dolar dış ticaret açığımızı kapatmaya gayret ediyoruz şurada iki ayımız kaldı. 255 milyar dolar hedefini ulaşacağız" açıklamalarında bulundu. 

"Bizim ithalatımızda dolar ağırlıklıdır" ifadelerinde bulanan Bolat, "155-60 arası ihracatımızda Euro ağırlıklı oluyor parite olarak. Ham madde ve enerji ithalatçısı bir ülke olduğumuz için büyük ölçüde doların Euro karşısında düşük kalması neyimize oluyor hatırlarsanız Bir seneye kadar önce parite 0,97'ye gelmişti.Çünkü talep tamamen büyük ölçüde durdu diyorlar alımlar ama ümit varız hiçbir zaman ekonomiler böyle hep kötüye ya da hep yukarıya doğru gitmezler hep bir nefes alma bir yatay seyir olur ondan sonra da yön değiştirmeye başlar" dedi. 

Avrupa Birliği anlaşması ve Gümrük yenilenmesi aşamasının ne durumunda olduğuyla alakalı Özlem Doğaner ve Dilek Güngör'ün sorularını cevaplandıran Bolat, 

"Bazı gerçekleri tespitleri net bir şekilde ortaya koymak lazım. Türkiye Avrupa Birliği ortaklık anlaşması, Ankara antlaşması benim yaşımla aynı. Bu anlaşma Türkiye'nin Avrupa Ekonomik topluluğuna o zamanki adıyla tam üye olmasını hedefleyen bir anlaşmaydı. 3 aşamada gerçekleşir. Köprünün altından çok sular aktı. Ankara anlaşması'nda kaç yıl geçti bunu yapmadılar. 1980 Ekim ayında ardı ardına Türk vatandaşlarına vize uygulamasına geçtiler. 2004 Aralık'ta Brüksel zirvesinde de Türkiye ile katılım müzakerelerini başlatma kararı aldılar. Ekim 2005'te lüksemburg'da resmen başlatıldı aradan 18 yıl geçti tam üyelik müzakereler için 35 müzakere başlığı vardı, bunlar her ülkenin oy birliği ve Türkiye'nin kabulü ile açılacak müzakere edilecek ve yine oy birliğiyle kapatılacaktı. Avrupa birliği'nde Bu geçen 18 senede bu işler çoktan başarılıdırdı ama o zaman Almanya ve Fransa'da ki iktidar değişiklikleri Merkel ve Sarkozy'nin iş başına gelmesi Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin veto yetkisi arkasına sığınarak Türkiye ile müzakere başlıklarını sabote ettiler" ifadelerini kullandı.

Editör: Muhammed Esad Çağla