Dünya tarihinin en önemli savaşlarından biri olan Kösedağ Savaşı ve 'Son Selçuklu Kahramanı' olarak adlandırılan devlet adamı Emir Celaleddin Karatay’ın hayatından bir kesitin özgün bir senaryo ile beyaz perdeye uyarlandığı Direniş Karatay 9 Mart itibariyle sinemaseverlerle buluştu. 

Direniş Karatay’ın sinema severlerle buluşması ile birlikte vatandaşlar sinema salonlarına akın ederek filme oldukça ilgi gösterdi. Filmin savaş sahnelerinde bine yakın özel tasarım ok, yay, kılıç, mızrak ve kalkan kullanılan çekimlerin toplam 86 bin metrekare alanda gerçekleştirildi. 

 65 bin metrekare kapalı alanda gerçekleşen stüdyo çekimleri esnasında ise savaş sahneleri için uluslararası standartta 45 kişilik dublör ekibi özel koreografileri ile görev aldı. Sette 500 kişinin aynı anda görev alması ile de farklı bir rekora da imza atılmış oldu.

Türkiye’de ilk kez bir üniversitenin kendi tarihinden yola çıkarak özgün bir hikaye ile izleyiciye aktaran filmin hikayesi ve proje tasarımı yazar Selman Kayabaşı’na ait.  Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk  “Biz Direniş Karatay filmini, tarihimizin en az dokunulan ve bugünkü devletimizin temellerinin atıldığı günleri, o zamanın çilesini ve kahramanlarını tanımak, tanıtmak, hatırlamak ve vefa borcumuzu ödemek için yaptık. Direniş Karatay filminin ele aldığı gerçek hikâyeyi özellikle seçmemizin nedeni ‘birlik’ olmanın, ‘bir’ olmanın kıymetinin anlaşılmasını istememizdir. 1000 yıllık devletimiz, Devlet Ebed Müddet’in, bu en değerli devlet adamlarından olan Emir Celalettin Karatay’ın hayatını canlandıran bir filme imza atmaktan dolayı KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti adına onur ve mutluluk duymaktayım. Türkiye ile birlikte, Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsveç ve İsviçre olmak üzere 9 ülkede aynı anda gösterime giren Direniş Karatay’a emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

Genel danışmanlığını Serdar Akar'ın üstlendiği yapımın oyuncu kadrosunda,  Mehmet Aslantuğ, Fikret Kuşkan, Alperen Duymaz, Burcu Özberk, Ece Yaşar, Kutay Köktürk, Nefise Karatay, Bahadır Yenişehirlioğlu, NikXhelilaj, Cahit Kayaoğlu ve Ali Buhara Mete yer alıyor.

Filmin kostüm tasarımında Konyalı modacı Zeynep Kartal imzasını taşıyor. Dram, savaş ve tarih türündeki Direniş Karatay  filmin konusu ise şöyle: "Alaeddin Keykubat'ın zehirlenmesinin ardından tahta geçen GıyaseddinKeyhüsrev, Anadolu Selçuklu Devleti'nin topraklarını koruyacak yetenekte bir hükümdar olmadığından, Moğol Ordusu'nun iştahını kabartır. Devlet, yıkılma tehlikesi altına girer. Ancak Emir Celaleddin Karatay'ın (Mehmet Aslantuğ) kadın, erkek, genç ve yaşlısıyla topyekûn örgütlediği halk, tüm gücüyle Moğollara direniş için hazırlık yapmaktadır." 

Bu kadar emek harcanarak çekilen filme sahip çıkmak boynumuzun borcu. Direniş Karatay filmini Türkiye sinemasına kazandıran ve filme destek veren herkese sonsuz teşekkürler. Haydı sinemalara Direniş Karatay izlemeye…