Başarılı olmanın yolunun disiplinli ve verimli çalışma olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Ancak bazen çalışmak istesek de çalışamadığımız zamanlar olur. Dikkatimizi bir türlü yapacağımız işe veremeyiz. İşte bugün dikkati toplama yollarından birkaçına kısaca değinmeye çalışacağım.

Kendine Güvenme: Öğrencinin kendine güvenmesi çok önemlidir. Hatta ve hatta en önemli adımdır. Güven eksikliği olan bir öğrencinin kendine güven duymasının en etkili yolu o işi başaracağına kendisini inandırmasıdır. Kendine güven duygusu kararlılığı gerekli kılar. Kararlılık, engeller karşısında gerilemeyi değil, aksine bu engellerle mücadele azmini yükseltir. Kararlılık, plan dışı saatte canınız çalışmak istemezse de kendinizi çalışmaya zorlamaktır. Kolaydan zora doğru bir çalışma yolu izleme, okuma yerine yazarak çalışma dikkatin toplanmasına yardımcı olur.

Çalışma Öncesinde Yeterince Dinlenmiş Olma: Çalışmaya başlamadan önce vücut ve zihin yeterince dinlenmiş olmalıdır. Unutulmamalıdır ki, fiziksel ve ruhsal sağlığınız yerinde olmadan başarılı olmanız mümkün değildir. Dinlenmek için, bilgisayarda oyun oynama, televizyonda film izleme gibi eylemler dinlenme yerine zihnin daha çok yorulmasına neden olur. Bu nedenle bunlar yerine, temiz hava alma, yürüyüş yapma gibi etkinlikler daha faydalı olacaktır.

Çalışma Amacını Saptama: Niçin çalıştığımızın farkında olmalıyız, amaçsız çalışma olmaz. Amaçsız çalışmada da doğal olarak dikkat eğitimcilerin istediği düzeyde değildir. Amaç yapılan işin ne gayeyle yapıldığını belirler. Yapılan işin amacını bilmek, öğrencinin bu işi benimseyip ona sahip çıkmasına ve işin kendisini güdülemesine yardımcı olur.

Çalışma İçin Karar Verme: Konu üzerinde dikkatin toplanabilmesi için, gerekli kararların verilmiş olması lazımdır. "Hangi ders daha önce çalışılacaktır? Çalışılacak ders için hangi yöntemler kullanılmalıdır? Kullanılacak araç ve gereçler nelerdir?" Sorularına cevap bulmadan çalışmaya başlamamak gerekir. Bu cevapları bulmak hedefini belirleyen öğrenci için zor olmayacaktır. Hedefi olmayan öğrenci bu soruların cevaplarında zorlanacaktır. 

Konuya Merak Duyma: Bilinçaltı bizi yönlendiren kısımdır ve farkında olduğumuz yani bilinç düzeyinden çok daha fazla alan kaplar. Önyargılardan kurtulmalı ve merak duymaya yönelmelisin. Bir şey ancak merak edildiği oranda öğrenilebilir ve merak konuya karşı ilgi uyandırır. Böylece dikkatin konu üzerinde yoğunlaşması sağlanır. Yapılan çalışma sevilmeli, hiç olmuyorsa sevilecek yönleri aranıp bulunmalıdır. 

Fiziksel Çevrenin Düzenlenmesi: Öğrenme için en uygun fiziksel koşulların olması dikkatin toplanabilmesi için gereklidir. Masanın boyu, genişliği çok önemlidir. Masanın üzerinde çalışılacak ders araç ve gereçleri dışında bir şey olmamalıdır. Sandalyenin rahat olması, oda ısısının normal (20-22°) olması önemlidir. Odanın ışıklandırılması sağlıklı olmalı, ışık arkadan da karşıdan da gelmemeli, masada gölge oluşturmamalıdır. Oda sessiz olmalı, dışarıdan gelebilecek gürültüler en aza indirgenmelidir.

Planlı Ve Sistemli Çalışmayı Bilme: Planlı çalışma dikkatin konuya toplanmasına yardımcı olan bir alışkanlıktır. Planlı çalışmada öğrenci kendini konuya daha çok verir ve ne zaman ne yapacağını bildiğinden daha verimli öğrenir ve ilerler.

Çalışmada Yöntem Çeşitliliği Sağlama: Çalışma esnasında sessiz ve sesli okuma, yazarak çalışma, anlatma, uygulama, test sorularının seçeneklerini inceleyerek çözme gibi yöntemlerden yararlanılabilir. Sıkıldığınızı hissettiğinizde dikkatinizi tekrar toplayacak uygulamalar yapmalısınız. Bu hem konudan kopmamanızı sağlayacak, hem de dikkatinizi canlı tutacaktır.

Eğitim Danışmanı, [email protected],  

twitter: mayolcu_