Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Konya'da MHP İl Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar yemeğine katıldı. MHP liderinin Konya'da katıldığı bu iftar yemeği oldukça önemliydi. Çünkü MHP, aylardır kurultay tartışmalarına sahne olmuş ve kurultay sürecine girmişti. Bu süreçte Konya'ya yapılan bu ziyaret ve verilen mesajlar MHP ve Konya için oldukça önemliydi. MHP liderinin iftardan sonra yaptığı konuşmanın yanında, önemli olan basına kapalı gerçekleşen partililerle yaptığı görüşmeydi. Baştan sona kadar görüşmeyi takip etme imkanı buldum. Bu görüşmeden bazı izlenimleri aktarmaya çalışacağım.

Öncelikle, MHP liderinin Konya ziyareti oldukça coşkuluydu. Konya'daki partililer ve MHP'ye gönül verenler, MHP liderini bağrına bastıklarını söyleyebiliriz. İftardaki manzara, Devlet Bahçeli'nin partideki güçlü bir lider olduğunu gösteriyordu.

Devlet Bahçeli, kurultayda adaylığını açıklayan diğer adaylar gibi, delegelerden şahsına oy vermelerini istemedi.Bu ince bir ayrıntı bana göre. Bahçeli Konya'da partililere yaptığı konuşmada, MHP'nin 47 yıllık serüvenini ve MHP üzerinde bu zamana kadar oynanan oyunları anlattı. Tane tane, akıcı bir şekilde, güzel bir özetti!

Bahçeli, Türkiye'nin çevresinde oynanan oyunlar, bu oyunlarla Türkiye'nin ve MHP'nin mücadelesini vurguladı. Özellikle Büyük Orta Doğu Projesi'nin işlenmeye çalışılmasını, bu projeye karşı MHP'nin mücadelesine değindi. Bu noktada MHP'den rahatsız duyan iç ve dış tehditlerin geçmişte - günümüzde MHP'yi bitirme planları kurduğunu söyledi. 

Devlet Bahçeli haksız da değildi. Türk-İslam fikrini savunan, ideolojik açıdan sağlam temeller üzerinde duran bir parti, bir düşünce, elbette bazı oyunlara müsaade etmeyecektir.Bu nedenle, MHP üzerinde oynanan oyun, MHP'nin sağlam fikri duruşunu bitirme çabasıdır. 

Bahçeli, şu an MHP üzerinde istenen değişimin, yeni bir şey olmadığını söyledi. Kurucu lider Merhum Alparslan Türkeş'in de günümüzde şu an MHP'de yaşananlara benzer sorunlarla karşılaştığını söyledi. Bunlar herkesçe bilinen şeyler. O dönemlere bakıldığı zaman merhum Türkeş yalnızlaştırılmak istenmiş, değişim talepleri ortaya atılmıştı. 

Bahçeli'nin geçmişten günümüze çıkardığı yolculuk, oldukça etkiliydi. Partililer pür dikkat dinledi. Şu an ki kurultay ve değişim tartışmalarını, geçmişi hatırlatarak kıyasladı. Kongreye aday olan diğer isimleri ağzına almadı. Ancak, oyunların arkasındaki meseleleri de açıkça ifade etti. 

Özellikle Fetullah Gülen cemaatinin MHP üzerindeki planlarına yer verdi konuşmasında. Şunu anlatmak istedi Bahçeli; “Ülkücü iradenin, ideolojik sapmalarla, benliğinin unutulduğu bir yola doğru sürüklenmek istenmesi.” Bu noktada çok net mesajlar verdi. Gerek basına açık konuşmasında gerek partilerle yaptığı görüşmede, net bir şey ifade etti Bahçeli: Tabana kulak verdiğini, ülkücü iradenin isteklerini önemsediğini söyledi. Ancak bunun ülkücü irade dışında gerçekleşmesinin önünde de duracağını ifade etti.

Zaten geçmişten günümüze MHP üzerinde oynanan oyunları anlatmasındaki temel amaç da, oyunları göstermekti. Partiye gönül verenlerin dışında gerçekleşen olayların, partiyi ve camiasını etkilemesini istemiyor Bahçeli. Bu da en doğal hakkıdır. Verdiği mesaj, sorunların parti içerisinde, ülkücü camia içerisinde çözülmesi. Partinin ele geçirilip, Türkiye üzerinde çeşitli emelleri olan zihinlerin, MHP'yi kalkan olarak kullanmasını istemiyor. Özellikle paralel örgütün, AK Parti hükümetiyle köşeye sıkışması bu noktada siyasi bir güç elde etmek istemesi yadsınamaz bir gerçektir. Bahçeli bu konuda güzel bir de örnek verdi;

Bahçeli; “Geçen gün İstanbul'da aynı örneği anlattım. Tosbağayı hepiniz bilirsiniz. Altında ve üstünde sert bir kabuğu vardır. Tehlike gördü mü kafasını kabuğuna sokar. Çıkarır tekrar bir bakar, tehlike geçmediyse kafasını, ayaklarını tamamen kabuğuna sokar ve içeri girer. MHP üzerindeki tehlikeyi biz bu kabuğa sokmayacağız. Oradan bir ülküdaşımız dedi ki; sayın genel başkanım tosbağayı ters çevirin yürüyemesin kökten bitsin. İşte biz de 10 Temmuz'da tosbağayı ters çevireceğiz.”

Bahçeli verdiği örnekle, Tosbağa kim, kabuğa girmek isteyenler kimler açıkça ortaya koydu. Bunlar ışığında 10 Temmuz'da gerçekleşecek olan MHP 6. Olağanüstü Kongresi'ne kadar üst kurul delegelerinin tüm bunları düşünmesini istedi. Kendi adına oy istemedi ama o konuşmanın özeti olarak Bahçeli, partisinin kaderinin oylanacağını anlattı. 

Başta dediğim gibi konuşma Konya'da partilileri çok etkiledi. Bu konuşma tabiri caizse delegelerinin bir çoğunun muhalif olduğu Konya'da, yeni bir hareketliliği de beraberinde getirecek gibi görünüyor. Yani Konya'ya zaten partinin lideri olarak güçlü bir şekilde gelen Bahçeli, Konya'dan daha da güçlenerek ayrıldı diyebiliriz. Bahçeli, 10 Temmuz'da tosbağayı ters çevirir! Bizden söylemesi.Saygı, sevgi ve dua ile!