Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2019 seçimlerinin hesaplarını etkileyecek önemli bir açıklama yaptı. O açıklama: “MHP, Cumhurbaşkanlığı adayı göstermeyecektir. Anayasada beraber hareket ettiğimiz parti ile beraber sonuç almak Türkiye’nin hayrına olacağı inancındayız. 7 Ağustos’ta başlatılan ruha MHP sadıktır. Yenikapı meselesini de iyi anlamak lazımdır. MHP’nin Cumhurbaşkanı adayı yoktur, MHP Genel Başkanı aday olmayacaktır. MHP olursa ittifakla, olmazsa kendi partisi olarak milletvekilliği seçimine girer. Cumhurbaşkanı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı alır.”

Devlet Bey’in, seçim barajı ve ittifakı konuları netleşmeden, böyle bir açıklama yapması kendisinin siyaset akışına müdahalelerindeki son kilometre taşlarından birisi oldu. Türk siyasetinin akışına müdahale konusunda etkili bir rol üstlenen Bahçeli, partisinin güncel menfaatlerine aykırı bulunsa da aldığı oyun ötesinde etkili olmasını sağlıyor. Hatırlamak gerekirse 2002 erken seçimlerine gidilmesinde önemli bir rol oynamıştı. Hatta partisinin yüzde 10 barajı altına kalma riski olsa da. Sonrasın da 7 Haziran 2015 seçimlerden sonra koalisyon hükümeti kurulmasını engelleyerek Kasım 2015 seçimlerine gidilmesini sağlamıştı. Yine PKK ile mücadelenin başlamasının ardından Ak Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan eleştirilerini minimuma indirmişti. Tabi birde 15 Temmuz direnişinden sonra göstermiş olduğu dik duruş.

Güncel olarak devam etmek gerekirse Abdullah Gül’ün ya da Ak Parti içerisinden bazı isimlerin 2019 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olma ihtimali konuşulan günlerde Bahçeli bu çıkışıyla Erdoğan’a olan desteğini açık çek halinde sundu. Bu desteğin gerekçesini de “Yenikapı ruhu” olarak göstermesi hem CHP için hem de Ak Parti çevrelerindeki endişeler için meydan okuyucu oldu. CHP’ye 2019 seçimlerinin demokrasiden yana olanlar olmayanlar şeklinde çerçevelenmesini kabul etmediğini açıkça gösterdi. Birde ayrımın Yenikapı ruhundan yana olanlar olmayan formülüne dayanacağını söyledi. 

Hal böyleyken Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayarak Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıklaması Erdoğan’a karşı blok oluşturmak isteyenlerin asla işine gelmeyecektir. Üstü kapalı birilerinin de keyfinin kaçacağı kesin.