EPA ve DHA olarak bilinen Omega-3 yağ asitleri insan vücudunda sentezlenemedikleri için dışardan beslenme yoluyla alınması gereken elzem (esansiyel) yağ asitleri olarak kabul edilir. Hücre zarının yapılanması, genetik kodlama, sinyal iletimi, anti inflamatuar süreçlerin desteklenmesi gibi birçok biyolojik fonksiyonun gerçekleşmesini desteklerler. EPA özellikle kalp damar sistemini desteklerken, DHA sinir sistemi ve gözlerin gelişimi için destekleyicidir. DHA özellikle çocukluk çağında gelişim açısından önemlidir. Dolayısı ile, gebelere, emziren annelere, ve çocuklara önerilen omegaların içinde DHA oranı daha yüksek olmalıdır.

Soğuk denizlerin derinliklerinde yaşayan balıklar omega-3 açısından zengindir. Balıklar omega-3 yağ asitlerini algler ve planktonlardan sentezlerler. Normal şartlarda haftada iki-üç gün bu balıklar tüketilerek günlük omega-3 ihtiyacı karşılanabilir, ancak bu balıklara her zaman ulaşmak kolay değildir. Ayrıca derin deniz balıklarının ağır metal toksisite riski olduğundan direk balık olarak değil, kalite standartlarında üretilmiş destekleyici ürünler kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Bu omega 3 içerikli destekleyici ürünlerin, üreticiler tarafından ağır metal, oksidasyon parametreleri ve stabilite açısından analizlerinin yapılmış olduğuna emin olmak gerekir. İlgili sertifikalar talep edilebilir.

Omega-3 ün sağlık faydaları için, günlük 1000mg omega-3 yağ asidi alınması bilimsel çalışmalara önerilmektedir. Maksimum etkinin oluşabilmesi için, omega-6 içeren yağların tüketiminin de azaltılması önerilir. Bunlar mısır özü yağı, ay çiçek yağı gibi sofralarımızda zeytin yağı ile değiştireceğimiz yağlardır.

Seçilecek Omega 3’ün trigliserit formunda olması gerekir.  Bu formun, emilim yönünden etil ester formlarla karşılaştırıldığında 2 kata kadar avantajlı olduğu bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.

Yumuşak jel kapsül içinde sunulan omega 3 ürünlerde GMP standartlarında üretilmiş kaliteli bir jelatin kullanıldığından ve helal kesim sığırlar kullanılarak üretim yapıldığından da emin olmak gerekir.  Çocuklar için likid formda sunulan ürünlerin ise kokusunun yeterince giderilmiş olması ve doğal bir aroma verici ile lezzetlendirilmesi gerekir.

Omega 3 içinde yağda çözünen A, E ve D Vitamini gibi ilave vitaminlerin bulunması da ek bir fayda sağlar. E vitamini balık yağının da stablitesi açısından önemlidir.

Krill yağı ile kullanımı da sık sorulan sorulardan biri de. Ancak Krill yağı kullanımında önerilen günlük EPA ve DHA miktarına ulaşabilmek için çok fazla ürün tüketmek gerekir. Krill emilimi daha iyi olmasına karşın içerdiği EPA ve DHA açısından daha fakirdir.

Esansiyel olan omega kaynaklarına her yaşta ihtiyaç vardır ve düzenli kullanılması önerilir.

Dr. Deniz Dedeoğlu