Dünya üzerinde çok miktarda demir bulunsa da insanlarda en sık karşılaşılan eksiklik demir esikliğidir. Demir eksikliğinin en sık neden olduğu durum da demir eksikliği anemisidir. 

Demir eksikliği ve buna bağlı demir eksliği anemisi tüm dünayda çok yaygındır. Dünya çapında 2 milyara yakın demir eksikliği anemisinden bahsedilmektedir. ABD’de de oldukça yaygındır. 10 milyına yakın demir ekskliği olan kişiden 5 milyonunda demir eksikliği anemisi vardır.

Demir ekskliği sıklıkla bir kan kaybı ile oluşmaktadır. Bazı durumlarda da emilimiyle ilgili sorunlar yaşanmaktadır. Kan kaybına en sıklıkla kadınlarda menstrauasyon (adet kanaması) neden olurken; barsaklarda farkında olunmayan kanamalar da etmen olabilir. Mide küçültme ameliyatları ve barsak duvarındaki sorunlar emilimi kısıtlayabilir.

Demir eksikliği kişilerde yorgunluk, nefes almada güçlük, baş dönmesi, hızlı ya da düzensiz kalp atışı, baş ağrısı, el ve ayaklarda üşüme ve solukluk ile kendini gösterir. 

Demir eksikliğine bağlı aneminin üstesinden gelmek ve neden olduğu semptomları ortadan kaldırmak için demir desteği verilir. Bununla birlikte sorunu çözümleyebilmek için nedenin ne olduğunu bulmak gerekir. Kanamanın nereden olduğunu araştırmak için girişimsel teknikler kullanılabilir.  

Demir eksikliği belirtilerinden bir kaçı uzun süredir devam ediyorsa doktorunuza danışın.

Kaynaklar:

1. Miller JL. Iron deficiency anemia: A common and curable disease. Cold Spring Harb Perspect Med 2013; 3(7): 11866

2. http://www.hematology.org/Patients/Anemia/