banner5

Değerli Okuyucular,

Bugün size ayak sağlığınıza destek olacak defne tohumu yağından bahsedeceğim. Ama önce defne bitkisinin ailesini ve özelliklerini anlatarak yazıma başlamak istiyorum.

Defne bitkisi her zaman yeşil kalabilen hoş kokulu bir ağaçtır. Defnegiller familyasından Laurus cinsine ait olan bu bitkinin üç türü bulunmaktadır. Ancak bitkisel alanda kullanılan türü Laurus nobilis'tir. BU tür halk arasında Akdeniz defnesi olarak bilinir. Baharat ve bitkisel tedavi alanında kullanılan defne aynı zamanda ülkemizde yetiştiriciliği yapılıyor ve ihraç ediliyor.

Defnenin yaprakları yemeklerde baharat olarak kullanılabiliyor hatta bazı ülkelerde salça yapımında da rol oynuyor. Bunun yanı sıra da meyve ve tohumunun yağı kozmetik sanayide ve sağlık alanında yer alıyor.

Defne tohumunun soğuk pres ile elde edilen yağı ayak sağlığınıza da destek oluyor.

Çalışmalarda defne tohumu yağının antibakteriyel, antifungal ve antiinflamatuvar (yangı giderici) etkileri olduğu belirtiliyor. Şampuan ve sabunların terkibine girerek saç ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olabiliyor. Ayrıca burkulma berelenme ve ayak kokusu şikayetlerinde de haricen kullanılabiliyor.

Önümüzdeki hafta yepyeni bir bitkinin dünyasıyla tanışmak üzere…

Referanslar: Saab A,Tundis R, Loizzo M, Lampronti I, Borgatti M, Gambari R, Menichini F, Esseily F, Menichini F. Antioxidant and antiproliferative activity of Laurus nobilis L. (Lauraceae) leaves and seeds essential oils against K562 human chronic myelogenous leukaemia cells. Natural Product Research Vol. 26, No. 18, September 2012, 1741–1745. • Cherrat L, Espina L, Bakkali M, Garcia-Gonzalo D, Pagan R, Laglaouia A. Cherrat L, Espina L, Bakkali M, Garcia-Gonzalo D, Pagan R, Chemical composition and antioxidant properties of Laurus nobilis L. and Myrtus communis L. essential oils from Morocco and evaluation of their antimicrobial activity acting alone or in combined processes for food preservation. J Sci Food Agric (2013) 6397. • Isbilir S, Ozcan H, Yagar . Some Biochemical Properties of Lipase from Bay Laurel (Laurus nobilis L.) Seeds. J Am Oil Chem Soc (2008) 85:227–233. • Luna-Herrera J, Costa M, Gonzalez H, Rodrigues A,Castilho P. Synergistic antimycobacterial activities of sesquiterpene lactones from Laurus spp. Journal of Antimicrobial Chemotherapy (2007) 59, 548–552 • Simic A, Sokovic M, Ristic M, Grujic-Jovanovi S, Vukojevic J, Marin P. The Chemical Composition of some Lauraceae Essential Oils and Their Antifungal Activities Phytother. Res. 18, 713–717 (2004) • Verdian-rizi M, Hadjiakhoondi A. Essential Oil Composition of Laurus nobilis L. of Different Growth Stages Growing in Iran. Z. Naturforsch. 63c, 785-788 (2008) • Ozcan B, Esen M, Sangun MK, Coleri A, Caliskan M. Effective antibacterial and antioxidant properties of methanolic extract of Laurus nobilis seed oil J Environ Biol. 2010 Sep;31(5):637-41. • Prof. Dr. Ulvi ZEYBEK Ege Üniversitesi, İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma-Uygulama Merkezi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50