Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra merakla beklenen başbakan kim olur sorusu cevabını buldu. AKP Genel Başkanı, Başbakan ve seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan ve AKP Genel Başka nı adayı olarak Konya Milletvekili, Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ismini açıkladı.

Davutoğlu'nun danışmanlık ve ilk bakanlık yıllarında karnesi başarılı denebilecek artılarla dolu idi. Özellikle İslam ülkeleri ile kurulan ilişkiler, Suriye ile yapılan ortak kabine toplantıları, İran, Libya ve Mısır ile kurulan mükemmel ilişkiler bizi gelecek için umutlandırmıştı.

Sonra ne olduğunu anlayamadığımız bir şekilde (galiba nazar değdi!) bütün bu olumlu gelişmeler ters yüz oldu ve İslam ülkeleri ile olan ilişkilerimiz daha önceki hükümetler döneminden daha kötü bir hal aldı. Davutoğlu'ndan beklentiler bir hayli yüksek olduğu için işi zor olacak. Yaptığı bütün icraatlar bir defa Tayyip Erdoğan ile kıyaslanacak.

Ahmet Davutoğlu, ilerleyen zamanlarda yerini garantiye alabilmek için Tayyip Erdoğan'ı geçmek zorunda! Bu da bir hayli zor bir mücadeleyi gerektiriyor. Kendisi olsa yeterli diye düşünenler olacak belki! Ancak bu Türkiye şartlarında zor bir durum! Partilerde meydana gelen her lider değişikliğinde, yeni liderler eskisi ile kıyaslanır, bu adeta bir gelenek olmuştur. Mesut Yılmaz, Özal'la kıyaslandığı için başarısız sayıldı. Recai Kutan ve Numan Kurtulmuş, Necmettin Erbakan ile kıyaslandığı için başarısız sayıldı. Baykal, Ecevit ile Kılıçdaroğlu, Baykal ile kıyaslandı. Çiller, Demirel ile Devlet Bahçeli, Alparslan Türkeş ile kıyaslandı ve bu liderlerden hep onlar gibi olmaları veya onları geçmeleri beklendi. Bu beklentiler gerçekleşmediği için hepsi de başarısız sayıldı.

Sayın Davutoğlu şayet 27 Ağustos'ta yapılacak Genel Kurul Toplantısında gerekli desteği bulup Başbakanlık koltuğuna oturursa kendisini çok zor bir süreç bekliyor. 2015 yılında yapılacak genel seçimlerde AKP oyları yüzde 45'in altına düşerse Davutoğlu'nun liderliği tartışmaya açılır, Yüzde 50'nin üzerinde bir oy alırsa!

***

Haberlerde ve Konya Gazetelerinde Davutoğlu ilk Konyalı Başbakan olarak anılıyor. İlk Konyalı Başbakan Prof. Dr. Mahmut Sadi Irmak'tır. 1904 Seydişehir doğumlu olan Sadi Irmak, 1974 yılında CHP-MSP Koalisyon Hükümeti dağıldıktan sonra başbakan olarak atanmıştır.

17 Kasım 1974 yılında 450 Milletvekilinden 18'inin oyunu almış olmasına rağmen göreve 31 Mart 1975'e kadar devam etmiştir.

Bir de 12 Mart Muhtırası sonrası Başbakan Yardımcılığına atanan Sadi Koçaş vardır. Sadi Koçaş'da 1919 Ermenek doğumludur ve Nihat Erim Hükümetinde 1971 yılında Başbakan Yardımcısı olarak görev almıştır.

Sayın Ahmet Davutoğlu'da 27 Ağustos itibari ile başbakanlık görevine başladığı takdirde Tayyip Erdoğan tarafından atanmış başbakan olarak göreve başlayacaktır. 2015 seçimlerinden sonra yapacağı başbakanlık ise seçim galibi bir parti başkanı kimliği taşıyacaktır.

***

Bir Konyalı olarak Sayın Davutoğlu'nun danışmanlık ve ilk bakanlık yıllarında yakaladığı başarıyı tekrar yakalayacağına inanıyor (umuyor) ve ülke için hayırlı olacağına inanıyorum. 

***

İvriz Öğretmen Lisesinden kardeşim, Yücel Taşdemir'i geçirdiği kalp krizi neticesi kaybetmiş bulunuyoruz. Yücel Kardeşime Allah'tan rahmet, kederli ailesine sabır niyaz ediyorum.