Değerli Okuyucular,

Bu hafta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında “Kadın Sağlığı”nın işlendiği sayfada ben de nar çekirdeği yağını ele alacağım. Yazıma başlamadan önce tüm kadınlarımızın Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

Sağlıklı yaş almak veya yaşlanma etkilerini en aza indirmek başta kadınlar olmak üzere herkesin en büyük isteklerinden. Nar da bu yolda en büyük destekçiniz olabilecek güçte. Çiçeği, kabuğu ve kırmızı taneleriyle hususi bir meyve. İnsanlığın ilk tanıştığı meyvelerden biri olduğu düşünülen narın sadece taneleri değil; suyu, kabuğu ve son dönemde daha da popüler olan yağı sağlık için kullanılabiliyor.

Nar, kınagiller (lythraceae) familyasından, küçük çekirdek ve yüzlerce tanecikten oluşan hafif ekşi ve şekerli bir meyvedir. Ilıman iklimde yetişir ve dünyadaki en lezzetli meyvelerden biri. 

Nar çekirdeği yağında ise  nar çekirdeğine özel  punisik asit (Omega 5) bulunuyor. Antioksidan özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirici olarak sağlığın korunmasında, trigliserit olarak bilinen kan yağlarının düşürülmesine yardımcı olarak kullanılıyor. 

Nar çekirdeği yağı; haricen emilimi hızlı olması ve antiaging (yaşlanma etkilerini geciktirici) özellikleri nedeniyle özellikle kadınlar tarafından cildi yenileme ve canlandırma amacıyla da tercih ediliyor.

Önümüzdeki hafta yepyeni bir bitkinin ya da meyvenin dünyasıyla tanışmak üzere…

• Ephraim P Lansky, Robert A. Newmana, Punica Granatum (Pomegranate) And Its Potential For Prevention and Treatment of Inflammation and cancer; Journal of Ethnopharmacology 109 (2007) 177-206. • Suat Uçar, Selhan Karago . The slow pyrolysis of pomegranate seeds: The effect of temperature on the product yields and bio-oil properties J. Anal. Appl. Pyrolysis 84 (2009) 151-156 • Filomena de Nigris, Maria Luisa et.al., Nitric Oxide 17 (2007) 50-54. • Guangmin Liu, Xiang Xu, Quinfeng Hao, Yanxiang Gao; Food Science and Technology 42 (2009) 1491-1495. • Muhammad Nadeem Aslama, Ephraim Philip Lansky, James Varani, Journal of Ethnopharmacology 103 (2006) 311-318. • Li He, Honggao Xu, Xuan Liu, Wenhao He, Fang Yuan, Zhangun Hou, Yanxiang Gao; Identification of phenolic compounds from pomegranate (Punica granatum L.) seed residues and investigation into their antioxidant capacities by HLPC-ABTS+assay; Food Research International, 2010. • I.A.T.M. Meerts, C.M. Verspeek-Rip et.al., Food and Chemical Toxicology 47 (2009) 1085-109.