Değerli Okuyucular,

Bu hafta sizlere bahar aylarında destek olacak çörek otundan bahsedeceğim.

Çörek otu, tarih boyunca her alanda en dikkat çeken ve gözde bitkilerinden biri olmuştur.

Pek çok sağlık sorununa iyi gelen bu bitki günümüzde de varlığını koruyor. Bununla da kalmayıp üzerinde en çok bilimsel araştırma yapılan bitkilerden biri olmaya da devam ediyor.

Çörek otunun hem tohumundan hem de yağından fayda sağlamak mümkündür. Bu konuda da Soğuk Pres yöntemi ile elde edilen yağların önemini size tekrar hatırlatmak istiyorum…

Yukarıda da belirttiğim gibi günümüzde çörek otu tohumları ve yağı üzerinde yapılmış çok sayıda klinik çalışma bulunuyor. 

Vücudumuz tarafından üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken esansiyel yağ asitleri içeriği açısından zengin olan çörek otu yağı,  bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek oluyor. 

Yapılan klinik çalışmalar sonucu, çörek otu yağının alerjik hastalıkların tedavisinde kullanımının olumlu etkileri olabileceği belirtilirken, sindirimin rahatlatılmasına da destek olarak kullanılabileceği ortaya çıkıyor. Elde edilen araştırmaların sonuçları çörek otu yağı kullanımının; 

  • Burun tıkanıklığı,
  • Burun kaşıntısı, 
  • Burun akıntısı ve hapşırma ataklarını azaltabileceğini gösteriyor. 

Herkesin baharın coşkusunu en sağlıklı şekilde yaşamasını diliyorum.

Önümüzdeki hafta yepyeni bir bitkinin dünyasıyla tanışmak üzere…

Schleicher P, Saleh M.Black cumin seed: the magical Egyptian herb for allergies, asthma, and immune disordes. Vermont Healing Arts Press; 1998. P 90. • Rochester, Al-Rowais NA. Herbal Medicine in the treatment of diabetes mellitus. Saudi Med J2002;23:1327-31. • Hufmann MA. Proc Nutr Soc 2003;62:371-81. • Omar A eh S, Abdulghani A, Houdi A, Crookscor PA, J Pharm Biomed Anal 1999;19:757-62.• Al-Jassir MS. Chemical composition and microflora of black cumin (Nigella sativa L)seeds growing in Saudi Arabia. Food Chem 1992;45:239-42.