Değerli Okuyucular,

Bu hafta size çörek otu ile chia tohumları ve bu tohumların yağlarından bahsedeceğim…

Eğer yeterli esansiyel yağ asitlerine sahip değilsek bunun sonucu cildin kuru görülmesi ve hissedilmesi olabiliyor. Bu nedenle Omega-6 (n-6) ve omega-3 (n-3) çoklu doymamış yağ asitleri normal cilt fonksiyonu ve görünümünde kritik bir rol oynuyor ve deri için şartlı olarak temel besinler olarak kabul edilir.

Günümüzde esansiyal yağ asitlerinden çörek otu ve chia tohumları ve yağları üzerine yapılmış çok sayıda çalışma bulunuyor.

Çörek Otu tohumu ve yağı Sedef, vitiligo ve egzama hastalıklarında olduğu gibi birçok sağlık faydaları için sebebi ile haricen uzun yıllardır kullanılıyor.

Chia tohumu ise ideal Omega6/3 oranıyla sağlıklı ve dengeli bir beslenme için ideal bir besin takviyesi. Dahilen olduğu kadar haricen de kullanılan chia tohumu Omega 3 içeriği dolayısıyla ve yağı Antifungal ve antibakteriyel özelliğine sahip. Chia tohumunun cilt nemlendirme ve deri hidrasyonunu düzenleme amacıyla da tercih ediliyor.  Yine yapılan araştırmalarda Omega 3 içerikli yağların kronik egzama ve atopik dermatit gibi hastalıklarının tedavisine yardımcı olabileceği bildiriliyor.

Haftaya yepyeni bitkiler ile görüşmek üzere, sağlıkla kalın…

Referanslar: https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/essential-fatty-acids#overview ; MOHD ALI, Norlaily, et al. The promising future of chia, Salvia hispanica L.BioMed Research International, 2012, 2012. • NIEMAN, David C., et al. No Positive Influence of Ingesting Chia Seed Oil on Human Running Performance. Nutrients, 2015, 7.5: 3666-3676. Schleicher P, Saleh M.Black cumin seed: the magical Egyptian herb for allergies, asthma, and immune disordes. Vermont Healing Arts Press; 1998. P 90. • Rochester, Al-Rowais NA. Herbal Medicine in the treatment of diabetes mellitus. Saudi Med J2002;23:1327-31. • Hufmann MA. Proc Nutr Soc 2003;62:371-81.