İnsan vücudunun en hızlı büyüme-gelişme gösterdiği okul öncesi ve okul çağı dönemleridir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları özellikle bu dönemlerde büyüme ve gelişimlerini etkileyen en önemli faktörlerdir.

Büyümelerini takip eden bu beslenme sürecinde çocuklar özel besinlere değil, besin ögelerine ihtiyaç duyarlar.  Bu besin ögeleri yetişkinlerin de gereksinim duyduğu besin öğeleri ile aynı olmakla birlikte yalnızca miktarları farklılık gösterir. Çeşitli besinlerin tüketimi, enerji sağlamanın yanında, çocukların ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almalarını sağlar. İlerleyen yaşlarında dengesiz beslenmenin önlenmesinde ve sağlıklı beslenme bilincinin kazandırılmasında bu alışkanlıklar çok önemlidir.

Sağlıklı kemik ve diş gelişimi için kalsiyum, fosfor ve D vitamininin yeterli miktarda alınması gerekir. Ebeveynler olarak bu besin öğelerini süt ve süt ürünlerinden almalarına yardımcı olabilirsiniz. Okul çağı çocuklarının her gün mutlaka günlük vitamin-mineral ihtiyacını karşılayacak besinleri tüketmeleri gerekmektedir. 

Her yaş grubundaki birey için çok önemli olan kalsiyumun, çocukluk ve ergenlik döneminde de sağlıklı kemik gelişiminin sağlanması için desteklenmesi gerekir.  Çocukluk döneminde kemikler enine-boyuna büyür ve kemik oluşumu yirmili yaşlarda tamamlanır. Çocuklarda yetersiz kalsiyum alımı büyümeyi etkiler, ağır yetersizlik durumundaysa yetişkinlikte ulaşabilecekleri maksimum boya ulaşamazlar. Hafif yetersizlik durumu bile kemik yoğunluğunu etkiler, osteoporoz ve kemik kırılmaları riskini artırır. Vücutta kalsiyum emilimini ve böylelikle kullanımını sağlayan D vitamini, derinin güneş ışığıyla temas etmesi sonucunda vücutta oluşur. Sağlıklı kemik ve diş gelişimi için kalsiyum, fosfor, D vitaminini sağlayan besinleri tüketerek destek olabilirler.

D vitamini eksikliğini besinlerden almanın yetersiz olduğu durumlarda güvenilir besin destekleri tercih edilmelidir. İçerisinde toksik olan BHA (Bitüllendirilmiş Hidroksi Anisol) ve BHT (Bitüllendirilmiş Hidroksi Toluen) gibi içeriklerin olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. İçerisindeki bu toksik maddeler uzun dönem kullanımda sağlığınıza zarar verebilir.

Sağlıkla kalın..