Sağlıklı büyüme ve sağlıklı yaş alma hayatımızın her döneminde en çok üzerinde durduğumuz konudur. Sağlıktan bahsediyorsak temelde üzerinde durmamız gereken nokta ise beslenme oluyor. Hem bireylerin sağlığı hem de toplumların bir sonraki nesillere aktaracağı genlerle kuşakların sağlığı için oldukça önemlidir. Kişisel sağlığımız ve toplum sağlığı için daha bilinçli beslenmeye ihtiyacımız var.

Özellikle çocukluk döneminde yetersiz ve kötü beslenme kalıcı hasarlar bırakabilir. İklim değişikliği, hazır tüketim, kentleşme, işlenmiş gıda, sağlıklı ürüne ulaşamama gibi sebeplerle sağlıksız beslenme alışkanlıkları yaygınlaşmış durumdadır. UNICEF verilerine göre; Beş yaşından küçük her 3 çocuktan 1’i kötü besleniyor; iki yaşından küçük her 3 çocuktan 2’si de yetersiz gıda alıyor. Günlük meyve ve sebze tüketimi, protein kaynaklarının beslenmeye eklenmesi makro besinlerin (protein, karbonhidrat, yağ) dengeli olarak

Ne yediği kadar nasıl yediği de oldukça önemli! Ayakta atıştırarak veya oyun esnasında çocuğun fark etmeyeceği şekilde beslemeye çalışmak çocukta beslenme kültürünü oluşturmaya set çekebilir. Masada ya da mama sandalyesinde yediği gıdayı fark etmesini sağlayarak beslenme alışkanlığı edinmesini sağlamak gerekir. Sağlıklı beslenmede ilk adım İşlenmiş ve ambalajlı gıdalardan uzak durarak atılabilir. Özellikle çocukları bu ambalajlı gıdalar ile ödüllendirmek farkında olmadan yaptığımız büyük hatalardandır. Kaynağına güvendiğimiz gıdaları tercih etmeye özen göstermeliyiz.

Doyma hissine ulaşamama, ailesel veya çevresel sebeplerle obezite son zamanlarda en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Obezite bir sağlık problemidir ve çocukta erken yaşlarda fark etmek oldukça önemli. Obezite gibi bir sağlık problemi varlığında mutlaka bir çocuk hastalıkları ve uzmanı hekimden destek almak gerekir.

https://www.unicefturk.org/yazi/sagliksiz-beslenme-yayginlasiyor?gclid=EAIaIQobChMIkfvV2uPl6QIVD-3tCh1UrggnEAAYAiAAEgJVZPD_BwE