23 Nisan neşe doluyor insan diye başlar söylemler hep akla 23 Nisan geldiğinde... Çocuk demek neşe demektir çünkü. Çocuk saflıktır büyürken kaybettiğimiz, çocuk umuttur geleceğimizi emanet ettiğimiz. Bizler bugün ne yaparsak yapalım, çocuklarımıza yatırım yapmazsak geleceği kaybederiz. Çocuklarımıza yatırım derken de hem sağlıklı bedensel gelişimleri hem de zihinsel ve ruhsal gelişimlerinden bahsetmek gerekir. 

Son yıllarda tüm dünyanın en büyük problemlerinden bir tanesi sağlıksız çocuklar. Özellikle hızlı beslenme (fast food) alışkanlıkları ve bilgisayar karşısında zaman geçirme nedeniyle alınan aşırı kilolar geleceğin sağlıksız nesillerine zemin hazırlamakta. Bu çocukların ileriki yıllarda kalp ve damar hastalığı problemi yaşamaları ya da diyabet hastası olmaları olasılığı çok yüksek. Bu konuda WHO (Dünys Sağlık Örgütü)'nun yaptığı pek çok çalışma bulunmakta. Özellikle okulların kantinlerinde satılan sağlıksız yiyeceklerin engellenmesi bunların başında geliyor. Bu durum ülkemizdeki çocuklar açısından da önemli bir problem. Eskiden sokakta oynayan ve annelerinin evde yaptığı yemekleri yiyen çocuklar artık evde bilgisayar başında oturup sokaktan gelen yemekleri yiyorlar. Sağlıksız gelecek nesil ile ilgili çalışmalar bunlarla da sınırlı kalmıyor. Anne sütüne kadar uzanan bu çalışmaların sonuçları bebekleri anne sütü ile beslemenin ileri yaşlardaki obeziteyi azaltacağını gösteriyor. 

Çocuklarımızın sağlıklı bir gelecek oluşturması sadece beslenme ve sporla da sınırlı değil. Geleceğimiz olan çocuklarımızın ruh sağlıklarını da sağlıklı geliştirmemiz gerekli. Kendisiyle barışık olmayan, mutsuz çocuklar mutsuz bir gelecek demektir. Daha küçükken çocuklarımıza sevgi vermeyi öğretmeliyiz. Bunu öğretebilmek için ise onlara bizim sevgi vermemiz gerekli. Çocuklarla olumlu ifadelerle konuşmak, onları motive etmek, başarılarını takdir etmek ve geliştirilmesi gereken özellikleri üzerinde sabırla çalışmak geleceğe ruhsal açıdan sağlıklı nesiller yetiştirmek açısından çok önemli. 

Başka bir önemli nokta da çocuklarımızın zihinsel gelişimini destekleyecek, ileri yaşlarda çağımızın problemi olan bunama ile karşılaşmalarını önleyecek şekilde beslenme destekleri ve aktiviteler gerçekleştirmek. Omega-3 destekleri ile zihin gelişimi desteklenirken, özellikle satranç gibi, bulmaca çözmek gibi alışkanlıklar edindirmek sağlıklı bir zihinsel gelişim için  geleceğe önemli bir yatırım. Bunların yanı sıra hem zihinsel hem de sosyal gelişimi destekleyen en önemli alışkanlıklardan bir tanesi de kitap okumak olduğun bu 23 Nisan en iyisi çocuklarımıza kitap hediye edelim. 

Konu çocuk olunca konuşacak ve yazacak o kadar konu var ki. Kalanları bir sonraki yazıma bırakarak tüm çocukların ve yüreği çocuk kalanların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlarım. Geleceğimizin emanetçisi tüm çocuklarımıza sağlık, mutluluk ve barış dolu günler dilerim.  

Kaynaklar:

  • WHO. Childhood Obesity. World Health Organization 2012
  • Childhood Obesity. The Future of Children. 2006; Vol.16, Number 1.
  • Child and Adolescent Mental Health Policies and Plans. World Health Organization. 2005