Kış aylarında basında sıkça rastladığımız haberler arasında şu ilçemizde 2 bin metreyi aşan yüksekliklerde bulunan dağ köyleri ve yaylalardaki kar kalınlığı bir metreye yaklaşıyor, hava sıcaklığının gece saatlerinde sıfırın altında 10-15 C ölçüldüğü bölgede çobanlar zor durumda kalmaktadır. Köy veya yaylalarda yolların kar nedeniyle ulaşıma kapanması, hayvancılıkla uğraşan çobanların günlük yaşamlarını da etkilemesi ve çobanların. Çile çektikleri haberleri yer almaktadır. Günümüzde yaşananlar doğrudur, ancak bu böyle olmamalıdır. 

Köylerimizde veya yaylalarımızda hayat her yıl olduğu gibi mevsimine göre sürmektedir. Geçmiş yıllara göre bir farklılık olur ise bu bir olağan üstü   durum olarak görülmeli ve bu bir çile olarak ifade edilmelidir. Maalesef ülkemizde ne zaman hayvan otlatılacağı uygulamasına geçilmediği, daha doğrusu geçildiği halde uygulanmadığı için bu durumlar olağan bir durummuş gibi aktarılmaktadır.

Kıymetli okurlarım, çok defa belirttik, kış aylarında hayvanlar otlatmak için meraya çıkarılmaz, ancak fiziksel aktiviteleri için barınakların etrafında kısa bir süre gezdirilmelidirler. Metrelerce karlı günlerde ise hiç çıkarılmamalıdır.

Eskiden köylerden şehir bağlantısı bu günkü gibi olmadığından birçok ihtiyaç kıştan önce temin edilir ve hayatın sürmesi garanti altına alınırdı. Günümüzde insanlar için bu durum değişti, ancak hayvanlarımız için kışın yiyecekleri yem hazırlığı değişmedi. 

Meradaki bitkilerde canlıdır. Bu canlı bitkilerin de büyüme ve gelişmeye ihtiyaçları vardır. Kışın durgun olan bu dönemde meraya hayvan sokulmamalıdır. Bu bilindiği halde olayın bir trajik haber olarak sunulması her halde konuyu bilmemekten geçmektedir. Haberlerde yer alan çobanın çile çekmesi değil, çobanın mesleğini bilmemesinden kaynaklanmaktadır. Çobanın görevleri arasında sürünün güvenliğini sağlaması ön sırada yer almaktadır. 

Hepimiz biliyoruz ki karlı bir günde Alacabel'de zincirsiz araç geçişine izin verilmemekte, trafik güvenliği açısından zaman zaman bu uygulamayı takdirle karşılamaktayız. Kış lastiği ticari araçlarda belirli aylarda zorunlu oldu, bu doğrudur, toplumda doğru kabul etmektedir. Fakat her mevsim meraya hayvan çıkarılmaz denilen bilimsel doğruyu kabul etmekte zorlanıyoruz.

Hayvan yetiştirenler hayvanın belirli bir süre için ihtiyacı olan yemini, suyunu ve diğer girdilerini kış öncesi temin ederek ağılında veya ahırında hayvanını beslemeli ve kışın böyle bir durumlarla karşılaşmamak için gerekli tedbirlerini almalıdırlar. Hayvancılığımızda o günleri görmek dileklerimle hoşça kalınız.