Geçmişte, ''Altın bilezik'' olarak adlandırılan ''zanaatı'' öğrenme uğruna, karın topluğuna çalışan çırakların, bugün haftalık 50-100 YTL'yi bile beğenmedikleri, yaşanan yetişmiş ara eleman sıkıntısının, her sektörde kendini hissettirmeye başladığı bildirildi. Mesleki ve teknik eğitimin henüz yaygınlaşmadığı 30-40 yıl öncesine kadar zanaatı ustalarından ''alaylı mektebi'' tabir edilen işyerlerinde öğrenen çırakların, bugün tam donanımlı, eğitim merkezleri bulunmasına rağmen sayıları her geçen gün azalıyor. 

Geçmişten günümüze aileler çocuklarını küçük yaşta bir meslek sahibi olsun diye herhangi bir meslek gruplarına çırak olarak verirlerdi. Ama artık durum değişti ve esnaf çırak bulamaz hale geldi. Sanayi deyince akla ustalık gelirdi. Eskiden çocuklar sanayide usta olma hayalleri kurarak kollarına altın bilezik takmak isterdi. Şimdilerde ise çıraklar adeta mumla aranıyor. Hatta çocuklar sanayinin önünden bile geçmiyor. 

Ebeveynlerin elinden tutarak sanayinin yolunu tuttuğu ve “Eti senin kemiği benim” dediği yıllar geride kaldı. Sanayinin yolunu unutan çocuklar nedeniyle sanayide çırak sıkıntısı had safhada. Çırak olmayınca kalfa sayısı ve usta sayısı da giderek azalıyor. Kurulan Çıraklık Okulu da derde derman olmadı. Çıraklara kalacak yer dahi tahsis edilmesine rağmen umduğunu bulamayan sanayi esnafı şimdilerde kara kara düşünüyor.

Çırak sayısı, değişen toplum düzeni ve son yıllarda yapılan düzenlemeler nedeniyle alarm vermeye başladı. Esnaf çıraksız kalınca Milli Eğitim Bakanlığı  devreye girdi. MEB, toplumdaki negatif algısını değiştirerek düzenlenecek çalıştaylarda yeni stratejiler üretmeye devam ediyor.

2012 yılında 4+4+4 olarak formüle edilen 12 yıllık kademeli ve zorunlu eğitim sistemini uygulamaya koyan bakanlık, bütün öğrencilerin liseye gitmelerini zorunlu hale getirmiş, bu nedenle da çıraklık eğitimi geri plana düşmüştü. Birçok ailenin "Biz okuyamadık, bari çocuğumuz okusun" mantığıyla çocuğunu bir esnafın yanına vermek istememesi de bu duruma eklenince çıraklık eğitimi alan öğrenci sayısında ciddi düşüş yaşandı. Türkiye genelinde 125 bini bulan çırak öğrenci sayısının 77 bine kadar gerilediği belirlendi.

Bakanlık yetkilileri, sektörün ihtiyaç duyduğu elemanların yetiştirilmesi amacıyla çıraklık eğitimine daha da önem verilmesi gerektiğini tespit etti. Ancak, çıraklığa karşı toplumda var olan negatif algının değiştirilmesi amacıyla yeni stratejiler geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Yetkililer, bakanlık teşkilatı, mesleki eğitim merkezi ve turizm eğitim merkezi idarecileriyle düzenlenecek olan çalıştaylarda bu konularda yeni stratejiler üretileceğini ifade ediyor.

Konya'da ise bir çok esnaf bu durumdan şikayetçi. Esnaflar, eskiden çocukları babalarının getirdiğini ama şuanda kendilerinin bile uğramadığını belirtiyor. İlerde belki de çoğu mesleğin kaybolacağı bir tehlike bizleri bekliyor. 

Sağlık, başarı, huzur ve mutluluk daima yanınızda olsun! Selam ve dua ile kalın!