Çikolatayı sevmeyen insan çok azdır. Hele kadın hemen hemen hiç yoktur. Ancak çikolata yerken hep bir endişe duyarız, bir suçluluk hissederiz. İşte sizlere çikolata yerken suçlu hissetmemeniz gereken pek çok neden.... 

  • Kakao içerisinde antioksidan etkili bileşikler olan flavonoid, epikateşin, kateşin, prosiyanidinler gibi birçok önemli maddeler içermektedir. Bu bileşikler bitter çikolatada sütlü çikolatadan fazla olup çikolatada bulunan flavonoidler çay ve şarapta bulunan miktarlardan daha yüksektir. Özetle kalp sağlığını korumadan cildi genç tutmaya kadar önemli faydaları vardır.
  • Kafein ve teobromin içeriğinden dolayı sinir sistemini uyarır, doğal bir uyarıcıdır. Daha dinamik olmamızı sağlar.
  • Sağlığa faydalı olan kalsiyum, potasyum, florür, fosfor, bakır, demir, çinko, magnezyum gibi birçok minerali içinde barındırır. Kalsiyum güçlü kemiklerin oluşmasında, florür ise diş sağlığının desteklenmesinde faydalar sunmaktadır. Keyifli bir şekilde pek çok minerali alabilmemizi sağlar.
  • Yapılan çalışmalarda sistolik kan basıncını düşürücü ve antihipertansif etkileri ile kalp damar sağlığını koruyucu etkileri ortaya konulmuştur. Nitrik oksit düzeylerini artırarak vazodilatasyon sağlar. İçerdiği polifenollerden dolayı pıhtılaşmayı engelleyerek kalp krizine karşı kalbi korur. Özetle kalp sağlığı için faydalıdır.
  • Seratonin ve diğer nörokimyasalların üretimini artırarak kişilerin kendilerini iyi hissetmesini sağlar, mood olarak tabir edilen ruh hali üzerinde canlandırıcı ve coşku verici etkileri ile iyileşmeler sağladığı çalışmalarda da gözlenmiştir. Bu etkisi ile kendimizi mutlu hissetmemizi sağlar. 
  • Flavonoidler insülin direncini azaltır hücrelerin normal fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur ve insülinin daha verimli kullanılabilmesini sağlar. Düşük glisemik indeksi sebebiyle kan şekeri ani olarak artırmaz. 

Ancak çikolata kalori ve doymamış yağlar bakımından zengin olduğundan sınırlı miktarda alınmalı, dengeli bir diyetin küçük bir parçası olmalıdır. Çikolatanın bu faydalarına bakarak çok yenilmesi kilo alınmasına neden olur. Bu faydalar özellikle şekeri az olan bitter çikolata için geçerlidir. Diğer çikolatalar içerdikleri süt, şeker ve katkı maddeleri miktarlarına göre farklı kalori değerlerine sahiptirler. Bu nedenle de bu tip çikolataları tüketirken dikkatli olmak gerekir. Ne demişler azı karar çoğu zarar.

 

Kaynakça:

  • Cooper KA et al. Cocoa and health: a decade of research. Br J Nutr. 2008; 99: 1-11
  • Latif R. Chocolate / cocoa and human health. J Med. 2013; 71 (2): 63-68