En basit anlamı ile marka bir  ürün ya da hizmetin bilinmesini sağlayan, ad işaret simge, logo. Markalaşmak ise bir süreç!

Marka aynı zamanda bilinirlik! Mal ve hizmetin şöhreti, namı, tanınması! Ürünün kişiliği, temsil kapasitesi! Daha da anlam yüklemeye devam edersek marka; ürünün güvenirliliği, güvenin sürekliliği. Standardı, diğer ürünlerden farkı! Farklılaşabilme kabiliyeti. Diğerlerinden ayırt edilebilme özelliği. Yeni ürünler geliştirebilme, her ürün de bu özelliklerini taşıyabilme kabiliyeti. Toplumsal kabul edilebilirlik, beğenilme özelliklerini taşıma. Bir nevi  güvenirlik, standart kalite özelliklerini  bir ticari gen gibi insanlara yansıtabilme gücü! Ürünle insanlar arasında iletişim aracı. İnsanlarla ürün arasında kurulan ilişkinin kalitesi. Ürünün  tüketicilerde meydana getirdiği olumlu deneyimler mutluluklar.

Marka toplumda  bilinirlik ve tanınma ile genelde çok karıştırılmakta ya da dar anlamda değerlendirilmekte. Eğer gerekli hazırlıklar yapılmaz, tutarlı özellikler geliştirilmez, ya da  topluma kabul ettirilen algı ile arasında olumsuz bir fark olursa, aksine bu tanınmışlık ve bilinirlik çok kötü bir reklam yerine de geçer. Ekonomik bir facia olabilir.

Bir  kentin markalaşması  ile bir ürünün markalaşması arasında fark yoktur. Bir yerin markalaşması; yatırım, ihracat, turizm, eğitim, kültür, spor, aktiviteler için insanlara cazip hale getirilmesi gibi amaçlar gütmektedir. Bunların hepsi bir arada olduğunda, bir yerin markalaştığı söylenebilmektedir. Burada en önemli unsur o kentin pazarlanması istenilen özelliklerinin şehir insanı ve kurumlarına kabul ettirilmesi, tanıtılması şehirlerinin özelliklerini bilmesi ve bu yönde yönetimle beraber amaçsal birlikler kurması gerekmektedir.

Ayrıca kolaylaştırılmış ve bağlantısı kuvvetli ulaşım ve ulaşımı sağlayan taşıt araçları, Şehir içi yön ve yer levhaları, temiz, yeşil, bakımlı çevre, farkındalık  meydana getiren özellikler, sıra dışı kimlik, alışveriş imkânları, konaklama tesisleri her türlü ihtiyaçlarını karşılayabileceği alış veriş merkezleri, farklı deneyimler yaşayabilecekleri şehir atmosferi. Ruhsal olarak kendini farklı hissettirebileceği otantik merkezler. Ya da sanayi ticaret gibi kendisine diğer ülke ve şehirlerden  teknoloji, fiyat, ulaşım kolaylığı, ihtiyacını istediği standartta tedarik edebileceği mal ve hizmetlerin bulunması!

Konya, tarih, kültür, turizm, sanayi geleneksel yapı ile çok önemli değerlere sahip bir kentimiz. Aynı zamanda sanayi, küçük el ve sanat ürünleri,  gibi mal ve hizmetleri kolay temin edebileceği bir bölge! Nev-i şahsına münhasır bir kent. Geleneksel ve modern değerleri bünyesinde kaynaştırabilmiş bir kentimiz. Aynı  zamanda  tarihsel dokuyu bozmadan, özellikle son zamanlarda yapılan restorasyon çalışmaları bütün ülkeye örnek. Modern parkları, bilim merkezi, fuar  alanı, kongre merkezleri ile standardını her geçen gün arttırmakta olan bir kent.

 

Havayolu, yüksek hızlı tren, tramvay, otobüs  gibi  modern taşıma araçları, kent içindeki bisiklet yolları hızla düzenlenen geniş bulvarlar ve yeşilin hızlı uyumu. Konya'yı turizm ve sanayi açısından hızla  marka şehir yapmaya doğru götürüyor. Sanayide atılan adımlar geleneksel aile şirketlerinden modern işletmeye geçiş çabaları Marka şehir açısından ümit  vaat eden bir bölge. Sadece Mevlana hazretlerinin zaman ve mekân ötesi mesajları  Konya'yı insanlık tarihinde önemli bir yere koyuyor.

Ancak yapılması  gerekenler var. Hep geçmişte yapılanları daha güzel sunmak değil; Markanın bir süreç olduğu ve yeni ürünler üretebilme kabiliyeti gereği. Yeni, sıra dışı  farkındalıklar meydana getirilmeli. Bu farkındalıklar; mekânları aşarak, günümüz insanının  ihtiyaçlarına hitap ettiği gibi, zaman ötesi mesajlar da içermesi gerekiyor.

Kent insanı ve kurumlarının  kentin bu özelliklerini daha yaygın şekilde özümsenmesi sağlanmalı, onların katkıları daha yoğun kent amacına kanalize edilmelidir. Bir kentin en önemli kaynağı ve gücü kenti sahiplenen, bilinçli insan kaynağıdır.

Yine kentin ulaşımı; Otobüs, tramvay, demiryolu ile uyumlu olmalı. Kent içi ulaşım en bilgisiz ve yabancı insanın  rahatça ulaşabileceği şekilde olmalı. En önemlisi kent engelli ve yaşlıların kendilerini engelsiz hissedebileceği şekilde dizayn edilmeli. Bunları daha ileri ve gelişmiş ve ifade gücü çok  yüksek markalar üreten bir marka şehir olabilecek bakış açıları geliştirilmeli, toplumun bu yöndeki gayretleri kazanılmalı.

Konya Şehrinin Merkez ilçelerinden Çumra'da bulunan; 9500 yıl evvelinden günümüze  çok önemli mesajlar getiren ve dünya mirası listesine alınan Çatalhöyük'ün sanırım zaman ve mekân ötesi mesajı günümüz şehirlerine ve yöneticilerine önemli bir  örnektir. Zamanının modern sanat ve ticaret kenti! İhracat ve ithalat kenti! 9500 yıl öncesinin  konutlarıyla, modern kentleşmenin ilk izlerini taşıyan  tarihi kent.

Sadece bölgenin ihtiyacı olan bir şehirleşme; ne marka olabilir, ne büyük mesajlar taşıyabilir. Öyle bir şehrimiz  olsun ki bizim gerçeklerimiz  başkalarının hayalleri olsun! Ve etkisi binlerce yıl olsun.

Fatihin yaşı ve hayali bizim neler  yapabileceğimize örnek değil mi?