İdrar yolu infeksiyonu, kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür ve %50’sinde infeksiyon yinelemektedir. Bu hastaların çoğunda çocukluk döneminde geçirilmiş idrar yolu infeksiyonu hikayesi mevcuttur. Hamile olmayan genç kadınlarda bakteriüri prevalansı %1-3, hamilelerde ise %4-7 arasındadır. Kadınların %40-50’si hayatlarının herhangi bir döneminde semptomatik ÜSİ geçirmektedir. Sık seksüel ilişki, diyafram kullanımı, yineleyen idrar yolu enfeksiyonu hikayesi risk faktörleridir. Kadınlarda ikinci idrar yolu enfeksiyonu geçirme riski, ilk idrar yolu enfeksiyonu geçirme riskine göre daha yüksektir. Hastaların %20’sinde 6 ay içerisinde yineleyen infeksiyon gelişmektedir 

Amerika’da da durum çok farklı değil. Hayatları boyunca kadınların %60’ında en az bir idrar yolu infeksiyonu ile karşılaşılıyor. Yine kadınların yaklaşık %10’u her yıl bir ya da daha fazla semptomatik idrar yolu infeksiyonu geçiriyor. En çok da 18-24 yaş arası genç, cinsel olarak aktif kadınlarda idrar yolu infeksiyonu ile karşılaşılıyor. Bu infeksiyonların en temel nedeni E. Coli adı verilen bir bakterinin idrar yollarında yerleşmesi.

İdrar yolu infeksiyonu ile başa çıkmanın en önemli yolu bol su içmek. Sıvı alımının artması bakterilerin dilüe olmasını ve infekte idrarın mesaneden uzaklaştırılmasını sağlar. Sıvı verilmesi genellikle bakteri sayısında düşmeye yol açar. İdrar yaparken ağrı ve yanma antimikrobiyal tedaviye çok hızlı yanıt verir, bu nedenle ağrı kesici kullanılmasına gerek kalmaz. 

Üriner antiseptikler idrarda konsantre olan ancak serumda yeterli düzeye ulaşamayan ajanlardır. Bu nedenle alt idrar yolu infeksiyonunda etkili olmaktadır. Bunlar arasında doğal bir çözüm olarak Turna Yemişi (cranberry) önerilebilir.

Özellikle yaz aylarında havuza girme ve terleme ile su kaybetme nedeniyle riski artan idrar yolu infeksiyonlarına dikkat etmek gerekir. Canınız yanmadan bir yaz geçirmek için tedbir almayı unutmayın.

Kaynaklar:

  • İpekci T et al. Üriner system enfeksiyonlarına güncel yaklaşım. e-ISSN:2148-1547 
  • https://www.accp.com/docs/bookstore/psap/p2018b1_sample.pdf