Cehaletin makul görüldüğü toplumlar da;okumanın nasıl erdemli bir iş olduğunu anlatmak zor olacak.

Lakin bir yerden başlamak gerekir.

Bilgi çağında yaşıyoruz...Elbette başarının en önemli kaynağı da bilgidir.Ve bu bilgileri doğru kullanmaktır. Bacon ”bilgi güçtür ”der.Evet bilgi güçtür ve bilginin de en önemli kaynağını okumak oluşturur.Okumak uzun bir yoldur belki. Doğruyu,iyiyi ve güzeli bulmak için çıkılan en güzel yol. Her arayış da kendi içinde onu bulma heyecanını barındırır. Okumak belki; heyecanlı bir yolculuğun başlangıcıdır.Bu başlangıçla birlikte okumayı kendisine alışkanlık haline getirmiş bir kişi,okuyarak yaşamış olduğu hayatın iç yüzünü daha iyi anlar ve görür.Bu sayede olaylara , yaşananlara karşı bakış acısı genişler ve aynı zaman da,kendisine olan öz güvenini artırır.Kısacası okumanın bizlere hayatı sevdirdiğine daha iyi tanık olabiliriz.Okumak,güzeli görmemizi sağlar.Her şeyden önemlisi okumak karanlığa karşı tutulan bir ışıktır,aydınlık bir gelecektir. 

Tüm bu güzelliklerin yanında bir de eğitimsizlik ve geri kalmışlık vardır ki,belki de insanlığın kendisine vermiş olduğu en büyük zararlardan biridir. Okumayan insan,kendi fikri ve kendine ait bir düşüncesi yoktur. Hep başkalarının fikirleriyle hareket ederler..Kendi kararlarını kendi başlarına veremezler.Hayatın her alanında başkalarının düşüncelerine ihtiyaç duyarlar. Yaşananlara at gözlüğüyle bakarlar. Bu yüzdendir ki;ne eleştirir ne eleştiri kabul ederler . Okumamasına rağmen her konuda bilgi sahibidirler.Onların kendi doğruları vardır her zaman.

Cehalet toplumuzu hapsetmiş durumda.Tüm bu gerçekleri daha da uzun uzun yazmak mümkündür .Uzun lafın kısası, gelin hakikate,doğruya uzun ve sabır istese de okumak yoluyla gidelim.Yazımı Atatürk’ün ”Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” sözüyle noktalamak istiyorum.

Hepinize güzel haftalar ve bol okumalı günler dilerim.

Sevgili arkadaşım Meral'e teşekkürler.