Milli ve dini bayramlarının çocukların eğitim ve terbiyesinde rolü inkar edilmezdir. Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Zafer Bayramı ve başkaları, çocukları toplumsallaştırır; örf ve adetlerimizi unutmamaya yönlendirir. Bu yüzden bayramlarda çocukları bilgilendirmek, onlara bayramların anlamını anlatmak ve onlarla birlikte olmak çok önemlidir. Hazır Kurban Bayramı yaklaşmışken çocuklarımızla birlikte bayramı nasıl geçirelim konusunu irdelemek isterim. 

Bayramların çocukların aklında güzel hatırlarla kalması çok önemlidir. Bunun için yapılacaklar arasında çocuklarla eğlenceli oyunlar oymamak, onlarla gezmeye gidip eğlenmek, onlara hediyeler almak, zaten klasik olan bayram harçlığı vermek yer alabilir. Kısaca çocukların hoşuna gidecek aklınıza gelen ne varsa olur. Çocuklar ne kadar çok eğlenirse, bayramı o kadar çok sever... Yani öyle “Ah nerede eski bayramlar...” demekle olmuyor. Yetişkinler, bayramları neşeli hale getirmek için elini taşın altına koymalıdır. 

Bu özel günlerde yalnızca hazırlık yapmak yetmez tabii. Çocuklara bir de o bayramın anlamını anlatmak çok önemlidir. Çocuk 5 yaşın altındaysa kurban kesmeyi anlamayabilir. Bu yüzden kurbandan onun anlayabileceği kadar ve anlayabileceği dilde bahsetmek gereklidir. Ama bayram neşesi olabildiğince geniş anlatılmalıdır. “Bayramlarda biz çok eğleniriz. Bütün aile hep bir araya geliriz, yemekler yeriz. Çocuklar büyüklerin ellerinden öper, büyükler çocuklara harçlıklar verir. Şekerler verirler. Sonra ailece hep beraber gezeriz, çok eğleniriz...” gibi cümlelerle açıklanmalıdır. Daha sonraki yaşlarda ise hikâye anlatır gibi anlatılmalıdır. “Çok önceden bir peygamber varmış. Allah'ı çok severmiş. Allah da onu mükafatlandırmak için Kurban Bayramı'nı hediye etmiş. Biz de her yıl bu bayramda bir araya gelip yemekler yiyoruz. Evlere bayram ziyaretlerine gidiyoruz.” şeklinde kısa açıklamalar yapılabilir. 

Özetle tüm bayramlar gerek ortaya çıkma nedenleri gerekse bize yaşattıkları duygular nedeniyle çok önemlidir. Bayramları genç nesillere anlatmak, bayramların ruhunu unutturmamak ve bayramları keyifli hale getirmek ebeveynlerin görevidir. Bu vesileyle hepinizin Kurban Bayramını kutlar; huzurlu ve mutlu nice bayramlar dilerim.

Kaynaklar:

  • Dr. Eldeniz Abbaslı. Çocuk eğitiminde bayramların rolü.
  • On5yirmi5.com. Bayram çocuklarla güzeldir. 20 Ekim 2012