Geçen hafta Aydın’da üç gün süren TÜRSAB’ın 12 bölgesinin Bölgesel Temsil Kurulu(BTK)başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve acentelerin katıldığı gezide turizmciler buluştu. 

Oldukça verimli ve güzel geçen geziye, TÜRSAB Konya BTK Başkanı Özdal Karahan, yönetim kurulu üyeleri ve seyahat acenteleri temsilcileriyle birlikte katıldım. 

TÜRSAB Kuşadası BTK’nın düzenlediği gezide, Kuşadası, Didim, Nazilli ve Aydın’daki otelleri, tarihi ve ören yerleri ile müzeleri ziyaret ettik.

Normalleşme süreciyle birlikte, turizm tesislerindeki hazırlıkları yerinde görerek inceleme fırsatı bulduk.      

Otellerin insanların güvenli ve sağlıklı bir şekilde tatil yapabilecekleri her türlü hazırlığı yapmalarını ve hizmet noktasında da hiçbir şekilde kaliteden taviz vermedikleri görülüyor.

Özellikle sosyal mesafeyi koruyarak, maske takarak ve temizliğe dikkat edilerek, tatil yapılabileceğini gördüm.

Aydın ve bölgesindeki tesisler insanların rahat ve sağlıklı bir şekilde tatil yapabilecekleri bir yapıda olup, tatilcileri beklemektedir.

Gezi sonrasında Kuşadası’nda düzenlenen Gala yemeğinde konuşmacıların verdiği mesajlar dikkatimi çekti.

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy konuşmasında, “Yaşanan pandemi sürecinden etkilenen turizm sektörünün harekete geçmesi için seyahat acentelerine ihtiyaç vardır. Devletimizin uyguladığı kurallar çerçevesinde kontrollü bir şekilde hizmet vereceksiniz. Güvenli turizm için sertifika ile birlikte hareket edilecek. Turizm sektörü bu konuda çok duyarlıdır. Zor günleri birlikte aşacağız. Önümüzdeki süreçte turizm sektöründeki sorunların çözümü için herkese önemli görevler düşüyor. Birlikte bulunduğumuz noktadan daha iyi bir noktaya ulaşabileceğiz.”

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’un, turizm sektörünün sorunlarının çözümünde devlet ve sektörün birlikte hareket etmesinin çok büyük yarar getireceğini dile getirmesi yerinde olduğu kadar, önemlidir.

Diğer taraftan, birlikte aşılmayacak hiç bir sorun kalmayacağını mesajını vermesi de turizmciler için bir moral oldu.

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel,“Pandemi sürecinde en çok etkilenen sektör turizm ve Kuşadası oldu. Normalleşme döneminde ziyaretimize gelmeniz bizleri umutlandırdı. Kuşadası güneşin en iyi battığı ve normalleşme dönemine de en iyi hazırlanan yerlerden birisidir. Yeni döneme Kuşadası hazırdır. Otellerimiz sosyal mesafeye, maske takma ve hijyen kurallarına uygun bir şekildedir. Rahatlıkla tatilinizi yapabileceğiniz bir yapıdayız. Pandemi kurallarına turizmcilerimiz dört dörtlük uyuyorlar. Tatilini yapacak olan vatandaşlarımızı Kuşadası’na ve bölgemize bekliyoruz.”

Başkan Ömer Günel, Aydın ve bölgesinde bulunan otellerin misafirleri için sosyal mesafeyi koruma, maske takma ve hijyen kurallarına uyma noktasında hiçbir şekilde taviz vermediklerini ifade etmesi de sanırım tatil yapacak olan insanları rahatlatacaktır.

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız,“ Sizler milliyetçi turizmcilersiniz. Salgından en çok etkilenen turizm sektörü için Cumhurbaşkanın yeniden sektörü desteklemesi için bir kararname daha yayınlamasını istiyoruz.  Normalleşmeyle birlikte iç turizm canlanmazsa 2021’de ülkemizde bir işletme ve turizmci bulamayabiliriz. İflas edeceklerdir. Devlet baba turizmcilere sahip çıkmalıdır.”

Milletvekili Hüseyin Yıldız, turizm sektörünün içinde bulunduğu bu zorlu süreçte devletin sahip çıkıp, desteklemesini istemesi yerinde olduğu kadar, sektörünün ayakta kalmasını için büyük bir önem taşıyor. Cumhurbaşkanından sektörün desteklenmesi için yeniden bir kararname yayınlanmasını istemesi de sektöre bir umut olacaktır. 

TÜRSAB Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir, “Ülkemizin her ilinde hizmet veren turizmciler olarak pandemi sürecinde umudumuzu kesmeyeceğiz. Turizmciler çok önemlidir.  Ticaret açığının yüzde 98’zini bu sektör kapattı. Ülkemizin ekonomisi ve istihdamı için çok önemli bir sektördür. Artık normalleşme dönemiyle birlikte kurallara uyalım. Kurallara uyarak, dikkat ederek rahat bir şekilde tatil yapabileceğimizi bu gezide gördük.”

Ali Bilir, turizm sektörünün ekonomiye ve istihdama olan katkısını hatırlatarak, kurallara uyularak tatil yapılabileceğini söylemesi de tatil yapacak olan insanları rahatlatabilir.  

TÜRSAB Kuşadası BTK Temsilcisi Eda Yurtcan,“Normalleşmeyle koruma faaliyetlerini sürdüren ve devlet tarafından uyulması gereken kurallara uyarak faaliyetlerini sürdüren tesisleri yerinde görmeniz için bu programı düzenledik. İç pazarın hareketlenmesi için bu gezinin katkı yapacağı inancındayız. Bizlere göndereceğiniz misafirlerinizi en iyi şekilde ağırlayacağımızdan emin olun. Üç gün süren gezi programımıza destek veren tüm kurumlara ve sizlere teşekkür ediyorum.”

Eda Yurtcan’ın turizmde iç pazarın canlanması adına bu geziyi düzenlediklerini anlatması umarım diğer turizm bölgeleri için bir örnek olur. Sektörün kendine sahip çıkarak, içinden bulunduğu bu süreçten çıkması içinde bir yol ve yöntem oluşturur.

TÜRSAB Konya BTK Başkanı Özdal Karahan,Hepimizin bildiği gibi pandemiden en çok etkilenen sektör turizmdir. TÜRSAB’ın bu tür gezileri iç turizmin hareketlenmesine bir katkı yapacaktır. Üç gün süren gezide otellerin uyguladığı tedbirleri, tatilcilerin sosyal mesafeye uyarak, maske takarak ve hijyene dikkat ederek rahat ve güvenli şekilde tatil yapabileceklerini yerinde gördük. Kuşadası BTK temsilciliğinin böylesine güzel ve anlamlı bir gezi düzenlemesine ve bizleri misafir eden tesislere ve kurumlara teşekkür ediyoruz.  Herkesi Konya’ya bekliyoruz. Sizleri misafir etmekten de mutlu oluruz.”  

Özdal Karahan, pandemiden en çok etkilenen turizm sektörünün bu tür geziler sayesinde yeniden canlanacağını belirtmesi, tatilcilerin alınan tedbirlere uymaları halinde sağlıklı ve güvenli bir şekilde tatil yapabileceklerini anlatması anlamlıdır.  

Üç gün süren geziden, sektörün temsilcilerinden ve otelcilerin yöneticilerinin değerlendirmesinden anladığım şudur;

Normalleşme süreciyle birlikte vatandaşların sosyal mesafeyi koruyarak, maskesini takarak ve temizliğine dikkat ederek tatil yapabilecekleridir.

Bu anlamda müşterilerine tatillerini kurallar çerçevesinde yapabilecekleri anlatan ve bu anlayıştan taviz vermeyen turizmcilerde hizmete dahil her şey var.

Umarım sizlerde tatilinizi kurallara uyarak ve sağlınızı koruyarak güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.

Ne dersiniz sizce öyle yapılması gerekmez mi?