AFAD İl Müdürlüğü öncülüğünde yapılan Obruk Alanların Tespit Edilmesi Projesi sonuca ulaştı. Obruk Alanların Tespit Edilmesi Projesi Sonuç Tanıtım Toplantısında duyurularak ‘Obruk Duyarlılık Haritası’ çıkarıldığı belirtildi. Toplantıya Vali Vahdettin Özkan, AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hülya Şevik, Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Başkanı Şükrü Arslan, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, sivil toplum üyeleri, akademisyenler ve basın mensupları katıldı. Proje hakkında bilgi veren AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, projenin bir özelliğiyle Türkiye’de ilk olduğunu vurguladı. Obruklarla ilgili haritanın çıkarılmasında dünya literatüründe de ilk olan Obruk Duyarlılık Haritasının yapay zekayla üretildiğini bildiren Tosun, “Konya ilimizde tamamlanan bu çalışma obruk görülen diğer 16 ilde de uygulanması için bu illerde afet bünyesinde görevli ekiplerle yapılacak olan eğitim çalışması kapsamında paylaşılacak ve o illerde de bu çalışmaların yürütülmesi sağlanacaktır” diye konuştu.

‘ARTARAK DEVAM ETMESİNİ DİLİYORUZ’

Şehrin doğal afetler karşısında savunmasına yönelik yapılan çalışmaları takdir ettiğini bildiren Vali Vahdettin Özkan, “Şehrimizde doğal afetlere yönelik yapılan çalışmaları biliyoruz. Bu çalışmaların artırılarak devam etmesini katkınız için hepinize teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 6 Şubat’ta yaşanan deprem ve sonrasında Türkiye’nin büyük bir çaba içerisinde olduğunu aktaran AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, ülkeden ve Türk milletinden duyduğu gururu ifade etti. Bu toplantının bir sonuç toplantısından daha çok yeni bir başlangıç toplantısı olduğunu aktaran Tatar, “Aslında bugün bu çalıştayın kapanışı yapmıyoruz, bana göre açılışını yapıyoruz çünkü bu projeyle çok değerli iki tane teknik ve temel obruk kılavuzu ve haritası oluşturuldu.” diye konuştu.

İNSAN HAYATINI TEHDİT ETMEMELİ!

Obrukların neden- sonuç ilişkisi içerisinde incelenmesi gerektiğini ve obrukların insan hayatını tehdit etmemesi gerektiğini bildiren Tatar, “Obrukların insan hayatını tehdit etmemesi gerekiyor ama ne yazık ki yerleşim alanlarına yakın yerlerde de obruk oluştuğunu görüyoruz. Tehlike ve risk haritaları oluşturularak bunların imar planlarına işlenmesi son derece önemli. Bu süreç, vakit kaybetmeden, hızlı şekilde yapılmalı. Bu anlamda AFAD Başkanlığı bünyesinde farklı afetlerin de yer aldığı risk azaltma kanun çalışması da var. İnşallah yeni yasama döneminde bunu da meclisimize sunmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘SONUÇ DEĞİL, YENİ BİR BAŞLANGIÇ ÇALIŞTAYI OLSUN’

İmar planı ve risk azaltma konusunda kararlılığıyla Konya’nın şanslı bir şehir olduğuna dikkat çeken Tatar, ilerleyen dönemde daha somut yöntemlerin kullanılacağını umut ettiğini aktardı. Tatar, “Farklı yöntemler kullanılarak yerleşim yerlerimiz için tehdit olmaktan artık çıkaracak şekilde bu riski hesaplamış olmak veya kabul edilebilir seviyede çekmemiz gerekiyor. Bunun için obrukların oldukları kayalıklar incelenerek, farklı yöntemlerle çalışmalar neticesinde etki alanı sınırları oluşturulmalı. Bu toplantının da kapanış değil; aslında ikinci aşamanın başlangıç çalıştayı olduğunu varsayarak inşallah önümüzdeki dönemde içerisinde belediyemizin, üniversitemizin, AFAD’ın bulunduğu yeni bir projeye dönüşmesi en büyük temennimiz.” şeklinde konuştu.

‘ETKİLİ SONUÇLAR DOĞURACAKTIR’

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, insanı etkileyen tüm çalışmalarda yer almak istediklerini belirterek, Önümüzü görebilmemizi sağlayan yeni raporlara yönelmek isteriz. Üniversitemiz, AFAD Genel Müdürlüğümüz bir çalışma yaparsa biz işin içinde olmak isteriz çünkü bu tür çalışmalar insan hayatını, canı ya da malı etkileyebilecek sonuçlar doğuracaktır.” diye konuştu. Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik ise, obruk oluşumunun trafik kazası gibi ne zaman olacağı belli olmadığını söylerken, destek veren ve bu projede emeği geçenlere teşekkür etti. Çelik, Konya Teknik Üniversitesi olarak bu projede paydaş olmaktan duyduğu mutluluğu aktardı.

OBRUKTA YAPAY ZEKA!

AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, 2020 yılında başlayan proje kapsamında Türkiye’de obruk oluşum mekanizmasının ortaya konulması ve olabilecek alanlarda duyarlılık haritaların oluşturulması eylem planlarının hazırlanması ve bu eylemlerin il risk azaltma planlarına dahil edilmesi amaçlanarak başlanıldığını belirtti. Duyarlılık haritası oluşturularak bunları eylem planları ile desteklendiğini aktaran Tosun, saha çalışmaları sonucunda elde edilen 41 parametre ile dünyada kaya düşmesinde kullanılmış, Türkiye’de ise ilk defa bu projede kullanılan yapay zeka ile obruk duyarlılık haritası modeli üretildiğini aktardı.  

DİĞER İLLERDE DE KULLANILACAK

Konya’da otomobil tıra çarptı! 1 yaralı Konya’da otomobil tıra çarptı! 1 yaralı

Yapılan projeyle ilgili detaylı bilgi veren Tosun, “Elde edilen parametrelerden yapay zeka yöntemi ile 28 parametre anlamı çıkmış ve haritamız nihai halini almıştır. Yeni oluşacak olan obrukları, obruk duyarlılık haritası birlikte ürettiğimiz çalıştay çıktı raporu ve eylem planları sayesinde yapılacak olan çalışmalar ile tehdit olmaktan çıkarılması hedeflenmiştir. Proje sonucunda elde edilen veriler ve tecrübeler hazırlanan obruk temel kılavuz kitapçığı ve obruk teknik kılavuz kitapçı ile kütüphanelere bir eser olarak kazandırılmıştır. Ayrıca Konya ilimizde tamamlanan bu çalışma, obruk görülen diğer 16 ilde de uygulanması için bu illerde AFAD bünyesinde görevli ekiplerle yapılacak olan eğitim çalışması kapsamında paylaşılacak ve o illerde de bu çalışmaların yürütülmesi sağlanacaktır. Projenin başladığı günden bugüne kadar bizlere katkı ve desteklerini esirgemeyen tüm kurumlarımız başta olmak üzere projede emeği geçen herkese teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HACER CEYLAN