Konya'da her gün, muhtelif yerlerde (Özellikle trafiğin yoğun olduğu kırmızı ışıklarda) mendil veya başka bir ürün satacağım diye uğraşan çocukları görüyoruz.

Konuyla ilgili bir çok defa haberler yapıldı, yazılar yazıldı. 

Ancak manzara hala aynı. Hatta çocuklar şehrin neredeyse her semtine yayılmış durumdalar. 

Bunların çoğunu Suriyeli çocuklar oluşturuyor. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı'na bağlı zabıta ekiplerinin konuya oldukça duyarlı olduklarını biliyoruz. 

Çok defa yaptığımız görüşmelerde, konuyla alakalı olarak kurulan ekiplerin sürekli bu çocuklarla ilgili çalışmalar yürüttüklerini söylediler. 

Ancak bu sorun bir türlü çözülemedi. 

Çocukların bir kısmı gerçekten ihtiyaç sahibi bir kısmı bu durumu meslek edinmiş bir kısmı da birileri tarafından zorla çalıştırılıyor. Bu manzara karşısında insanlar da ne yapacağını bilemez durumda. 

**

Art niyetli düşünerek, dilenen ya da kendini acındırarak bu tür işler yaparak geçimini sağlayan kişiler, insanların acıma duygularını yok etti aslında. Bir çoğumuz bu tür çocukları ya da kişileri görünce; oralı bile olmadan yolumuza devam ediyoruz. Ancak bu, ortaya çıkan manzarayı değiştirmiyor. 

Bir de üstüne, gerçekten ihtiyaç sahibi olan çocukların ya da kişilerin olduğu gerçeğini de düşününce, duyarsız veya sessiz kalınamayacağını düşünüyorum. 

Zabıta gibi çeşitli kurum ya da kuruluşlar, özellikle çocuklar konusunda çalışmalar yürütse de, bu yeterli olmuyor. Bu konuda vatandaşlara da büyük sorumluluklar düşüyor. 

Çocuklara acıyıp sevindirelim diye düşünerek, onlara ufak tefek yardımlarda bulunmamız, o çocukların sokaklarda bu işi yapmaya devam etmelerini engellemiyor. Engellemediği gibi, çocukların daha bir iştahla sokaklarda olmalarını sağlıyor. 

Kimseye yardımda bulunmayın diyemeyiz, böyle bir hakkımız yok. Ancak, sorunu çözmenin yollarını aramak gerekiyor. Herkes diyecek ki; bu konuda yetkililer çözüm bulsun! Bu kendi sorumluluğumuzdan kaçmak olur diye düşünüyorum. Her konuda olduğu gibi, her bireyin de üzerine düşen mutlaka bir şeyler vardır, olmalı. 

Bu çocuklara duyarsız kalmayarak, çocukların sokaklara çıkmaması için, herkes gerekli adımları atmalıdır. Ufak tefek yardımlar yapmak yerine, o çocukla iletişime geçip, neden bu işi yaptığını anlarsak ve yetkilileri bu konuda bilgilendirirsek, yardıma muhtaç olan kişileri de böylece daha iyi tespit edebilmiş oluruz. Böylece yetkililer de gerekli adımları daha kolay atabilirler. 

Bu nedenle, kurum ve kuruluşlar, sokaklarda mendil ya da farklı ürünler satarak maddi gelir elde etmeye çalışan çocuklar konusunda çalışmalar yürütürken, bizler de bireyler olarak bu çalışmalara destek olmak durumundayız. Bu işi tüm kurumlar ve bireyler olarak el birliğiyle çözeriz. Eğer bunu yapmazsak, bu çocukların o üzücü tablosu da sona ermeyecektir. Sevgi, saygı ve dua ile...