Bosna¸ Osmanlı'nın Avrupa'daki son kalesi ve Fatih Sultan Mehmet Han'ın göz bebeğidir. 51.197 km² lik toprak büyüklüğüne sahip olan Bosna Hersek; Hırvatistan'a 932 km, Karadağ'a 249 km, Sırbistan'a 357 km uzaklıkta bulunur. Saraybosna'sı¸ Mostar'ı, Travnik'i¸ Bihaç'ı, Tuzla'sı ile Alperenler Tekkesi ile buram buram Anadolu ve Osmanlı kokan sokakları ile Türkiye için ayrı bir öneme ve değere sahiptir Bosna...

Bosna Hersek kadar önemli bir isim daha var. O da dünya tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç. Bilge Kral'ın yaşamı, Bosna Hersek'in bağımsızlığı için verdiği mücadele insanlık için büyük bir örnektir. Aliye İzzetbegoviç¸ Bosna Hersek tarihi başta olmak üzere dünya bağımsızlık tarihine adını altın harflerle yazdırmış bir bilge, bir dava insanıdır. Aliye İzzetbegoviç¸ 8 Ağustos 1925 yılında Bosna Hersek'te dünyaya gözlerini açtı. Bilge Kral daha genç yaşında mücadeleye başladı. Kurduğu “Müslüman Gençler Kulübü” oldukça önemli faaliyetler gerçekleştirdi. Genç yaşta mahkûm edilmek Aliya İzzetbegoviç'in gözünü korkutmadı. Ceza aldığı adı birilerine göre “İslamcılık” olan hakikat davasından asla vazgeçmedi. Hayatını bu kutlu davaya vakfetti. 1970 yılında yayımlanan “İslam Manifestosu” adlı eseriyle davasının ardında duruşunu tescilletti.

Konya'da bulunan Selçuklu ilçesi sınırları içerisinde yer alan Bosna Hersek Mahallesi, nüfus açısından Türkiye'nin en büyük mahallelerinden birisidir. Konya-İstanbul karayolunun (Yeni İstanbul Caddesi) sağ tarafında yer alan Bosna Hersek'te ilk toplu konutlar 1980'li yılların başında inşa edilmeye başlandı. 1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı sırasında Konya halkı maddi ve manevi olarak Boşnakların yanında yer aldı. Savaş sırasında ve savaş bittikten sonra gidip gelen heyetler sayesinde iki halk arasında bir yakınlaşma oldu. Konya Büyükşehir Belediyesi, Bosna Hersek'in Travnik, Selçuklu Belediyesi ise Teşanj şehri ile kardeş şehir oldu. Selçuklu Belediyesi, Boşnakların Bosna Savaşı'nda sergiledikleri kurtuluş mücadelesi anısına bu mahalleye “Bosna Hersek” adını verdi. Bosna Hersek'in güneyinde bulunan mahalleye ise “Sancak” adı verildi. Mahallenin isim levhası 5-8 Nisan 2001 tarihleri arasında Bosna Hersek eski devlet başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in Konya'ya yapmış olduğu ziyaret sırasında çakıldı.

Peki, Konya'da bulunan Bosna Hersek Mahallesi¸ Aliya İzzetbegoviç'in emaneti olan Bosna'nın ruhunu yansıtıyor mu? Tabii ki hayır... Mahalleye baktığımız da Bosna ruhunu göremiyoruz bile! Kültürpark'ta bulunan Başçarşı Çeşmesi¸ Saraybosna çarşısının bir bölümü veya genişçe bir “Bosna Hersek Müzesi” içerinde Bilge Kral'ın sözlerinin¸ Bosna fotoğraflarının ve hikâyelerinin bulunduğu bir müze yapılabilirdi. Burada önemli olan Bosna'nın manevi ruhunu yansıtabilmektir. Günümüzde Bosna Hersek Mahallesi'nde yaşayan gençlerin hepsi olmasa da çoğunluğu çevresinden, ülkesinden, dünyadan¸ ümmetten habersiz yaşıyor. Kendini dünyevi işlere kaptıran gençliğin ülkemizde¸ yakın coğrafyamızda neler yaşandığı açıkçası pek de umurlarında değil! .Hedefimiz günü kurtarmak değil¸ geleceği kurtarmak olmalıdır!.. Bu anlamda belediyelere, üniversitelere ve sivil toplum kuruşlarına önemli görevler düşüyor. Konya'daki Bosna Hersek Mahallesi'nin şu andaki hâli, Saraybosna'nın ruhunu yansıtıyor mu?  Sorusu üzerinde derinlemesine düşünmeliyiz. Ne acıdır ki şimdilik bu mesele üzerinde kafa yormaya bile mecalimiz yok!

Son söz olarak; En büyük fakirlik dertsizliktir. Dertsiz adamın fakirliği ise başkasının değil kendi derdinin peşine düşmesidir. Derdimiz olmalı!