Yeşil Beyaz Konya Dergisi yazarı Yasin Oruç'un derginin 3. (Şubat) sayısındaki, bugün Süper Lig'de rakip olan Konyaspor ve Gaziantepspor ile uzun yıllardır Süper Lig hasreti çeken Boluspor'un yıllar önceki rekabetinden yazısı!

Ülkemizde her sezon olduğu gibi bu sezon da PTT 1. Lig, çok çetin geçiyor. Amma velakin bu sezon apayrı bir çekişme ve rekabet söz konusu. Belki şu an düşme potasına yakın olan bir takım seneye Süper Lig'de olacak; belki de şu an Play Off potasında olan bir takım seneye TFF 2. Lig'de olacak. Zor olmuştur 2. Lig her daim! Neticede Türkiye 1. Futbol Ligi 1959'da kurulurken İstanbul, Ankara ve İzmir şehrinin torpilli takımları ile kurulmuştu. O yüzden 2. Lig her daim Konya, Antalya, Sakarya, Kocaeli, Kayseri, Sivas, Malatya, Rize, Samsun gibi büyük şehir takımlarının amansız rekabetine sahne olmuştur. 2. Lig şampiyonlukları her takım için efsane sezonlardır. Süper Lig'den düşen takımlar için ise tekrar üst lige çıkmak, Süper Lig'e tutunmaktan daha zordur adeta! Ne yalan söyleyeyim PTT 1. Lig takımlarının hikayeleri, camiaları ve nostaljik kokuları bana Süper Lig'den daha keyifli geliyor. Aralarında uzaktan uzağa sempati duyduğum takımlarım da var. Bunların ilki tabii ki bir Konyasporlu olarak Adana Demirspor olmakla birlikte küçük yaşlardan itibaren Batı Karadeniz ile İstanbul arasında yer alan şehir takımları her zaman benim aramda taraftar coşkusu nedeni ile sevgi bağı oluşturmuştur. Sakaryaspor, Kocaelispor, Boluspor, Zonguldakspor camialarından bahsediyorum ve bu camiaların Türk futbolu için önemi gerçekten büyüktür. Belki bu takımlar bugün Süper Lig'de olsa passolig tartışması bile fazla yapılmayacak, ülkemizde tribünlerin boşluğu diye bir gündemi olmayacaktı!

 

1996'da Boluspor, Konyaspor ile 2. Lig'de aynı grupta idi ve grup birincisi olup Play-Off'lardan tekrar Süper Lig umutları doğmuştu. Konya'daki o maçı Boluspor 3-0 kazanırken Konya'ya gelen 4000 taraftarı hepimizi hayran bırakmıştı. Neticede o yıllarda nüfusu 150 binlerde olan bir küçük, şirin kentimizdi. Ancak Boluspor o sezonda, 1992'de veda ettiği Süper Lig'e dönemedi. Geçtiğimiz yıl Anadolu Selçukspor'un maç kampında efsane masör Mehmet ağabeyimizle oturup 'Nostalji Konyaspor' muhabbeti yaparken ilginç bir anekdot anlatıverdi. O sohbette Kayhanlardan, Sedatlardan, Nedimlerden, Suatlardan konuşurken konu birden belki de Konyaspor tarihinin en iyi kalecisi Enver Lugusic'e geldi. Meğer benim sempatik takımım Boluspor'u 25 senedir Süper Lig'den uzaklaştıran kişi Enver Lugusic imiş!

1991-92 sezonunda Konyaspor, genelde yaptığı gibi ligde kalmak için son haftalarda müthiş bir mücadele veriyordu. Ligde düşecek 2 takım netleşirken son takım ise Konyaspor, Gaziantepspor ve Boluspor üçlüsünden biri olacaktı. Ligin bitimine bir hafta kala Konyaspor, Gaziantepspor ile Gaziantep'te karşı karşıya gelmişti.

Bizim bir kulağımız TRT Radyo'da rahmetli Hüseyin Başaran ile Gaziantep'te iken diğer kulağımız da Sarıyer - Bolu maçında idi. Maça Konyaspor iyi başlamıştı ve iyi sol ayağı Eskişehirspor'dan transfer İbrahim Nalbant'ın müthiş frikik golü ile öne geçmişti. Ancak Gaziantep'te bu gole bir frikik golü ile cevap vermişti. Beraberliği sağlayan frikik golünü ilginçtir, geçen sezon başında Anadolu Selçukspor'da Zafer Turan'ın yardımcılığını yapan İhsan Hoca atmıştı.

Konyaspor, 2. yarıya da golle başlamıştı. Ligin enteresan golcüsü Nedim Demirbilek, Konyaspor'u 2-1 öne geçirmişti. Artık son dakikalar yaklaşırken bir yıl daha Süper Lig'de oynayacak olmanın sevincini yaşamaya başlamıştık. Çünkü Konyaspor'a deplasmanda alınacak 1 puan da yeterli gibi görünüyordu. Ancak Gaziantepspor için puansız ayrılmak ligden düşmek demekti ve en az onlarda 1 puan almalıydılar. Radyodan Sarıyer'in de Boluspor'u 2-1 yendiği haberi gelince biz Konya'da henüz Gaziantep-Konya maçı bitmeden şenliklere başlamıştık. Ancak bizim başladığımız şenliklere başlamaması gereken çok önemli bir kişi vardı! O da Bosnalı Kaleci Enver Lugusic!

Maçta uzatma dakikaları oynanırken yedek futbolcumuzun biri kale arkasına gelerek kalecimiz Enver Lugusic 'e Sarıyer - Bolu maçının Sarıyer'in 2-1 üstünlüğü ile bittiğini müjdeler. Haberi duyan Lugusic bir anda sevinçten ellerini havaya kaldırır! Ancak bu esnada üzerine İhsan'ın şutladığı topun geldiğini fark etmez ve rahatça ellerine alıp Boluspor'u belki de ligde tutacakken top göğsüne çarparak rakibin önüne düşer ve Brezilyalı Marcello topu ağlara göndererek skoru 2-2 yapar ve maç bu sonuçla biter. 2-2'lik sonuç hem Konyaspor'u hem de Gaziantep'i ligde tutmaya yetmiştir. Son hafta Aydınspor'u kendi evimizde 1-0 mağlup edince hepimiz sahaya inmiştik. Ancak eğer kalecimiz Lugusic'e Bolu maçının haberi verilmeyip Lugusic sevincini o garip refleks ile sergilemeseydi, o sezon Boluspor ligde kalıp Gaziantepspor ligden düşecekti.  Ne kadar ilginçtir ki Boluspor, o sezondan beri halen Süper Lig'e tekrar yükselemedi! Acaba Enver Lugusic, Boluspor'un 25 yıldır halen Süper Lig'e çıkamadığını biliyor mudur? 

 Futbol enteresan bir oyun, bazen hayat gibi!