Konya’da bulunan çeşitli meslek odalarının temsilcileri, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinden (TMMOB) Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili yapılan açıklamalara tepki göstererek, Afrin operasyonuna destek açıklaması yaptı. Paşapark Otel’de düzenlenen basın toplantısına Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca ile  16 meslek odasının başkanları ve temsilcileri katıldı. 

16 meslek odasının oluşturduğu ortak platform adına açıklama yapan Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, Afrin operasyonunu desteklediklerini ifade etti.  Dr. Seyit Karaca, Türkiye'nin hem coğrafi konumu hem de geçmişten gelen sosyal ve kültürel mirası nedeniyle kötü niyetlilerin üzerine her zaman hesap yapa geldikleri bir coğrafya olduğunu belirterek, “Yıllardır vatan savunmasını yürütmekte olan polisimiz, askerimiz, korucumuz başta olmak üzere diğer kamu görevlilerimiz ve sivil vatandaşlarımıza yönelik terörist faaliyetlerde bulunan PKK ve benzeri terör örgütleri, son yıllarda özellikle Irak ve Suriye’nin Kuzey bölgelerinde oluşan otorite boşluğundan faydalanarak palazlanmaya ve sınırımızdaki illerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızı tehdit etmeye başlamışlardır. Devletimizin bölgede terörün sona ermesi ve hem kendi insanımızın hem de diğer komşu ülkelerde yaşayan insanların refahının artmasına yönelik her türlü sosyal ve ekonomik adımına darbe vurmaya yönelik girişimler de durmadan devam etmiştir. Siyaset zemininde çalışması gerekenler de terör örgütünün hendek ve çukur siyasetine destek vermişler, bazı terör destekçisi kurum ve kuruluşlarla ortak hareket etmeyi tercih etmişlerdir” dedi.

ZEYTİN DALI HAREKÂTINI DESTEKLİYORUZ

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin Özgür Suriye Ordusu ile başlatılmış olduğu Zeytin Dalı Harekatını destekliyoruz diyen Karaca, “Tüm bu sorunlara kökten çözüm bulmak, sınır illerimizi fiilen tehdit eden saldırılara son vermek, komşumuz ülkelerin kuzeyinde yaşanan insânî dramları da çözmeye başlangıç olması, terör örgütlerinin makul düşünen her insanın aklıyla dalga geçercesine isim değişikliği yaparak sahada aynı amaçlar doğrultusunda cirit atmaya devam etmesini önlemek üzere, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin Özgür Suriye Ordusu ile başlatmış olduğu Zeytin Dalı Harekâtını destekliyoruz. Bu zamana kadar şahadet mertebesine ulaşan askerlerimize Allah’tan (C.C.) rahmet, yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyoruz. Milletimizin bir ferdi olarak bizler de ihtiyaç olduğu zaman vatan savunmasında hemen yer alacağımızı belirtmek istiyoruz. Bizim ortak kanaat ve düşüncemizin aksine, merkez birliklerimizden TTB ve TMMOB tarafından yayınlanan ve tamamen terör yuvalarını kurutma ve teröristleri bertaraf etme adına yapılan bu hareketi, kavram kargaşasına da yol açacak bir kasıtla savaş nitelemesinde bulunarak durdurulmasını talep etmelerini anlamamız mümkün değildir. Özellikle de yıllardır canlarımızı yakan terör olayları akabinde hiçbir açıklamaları olmayıp, teröriste terörist, terör örgütüne terör örgütü deme cesaretini bile gösteremeyen bu yapıların bizi temsil etmediklerini düşünüyoruz. Bu nedenle de yaptıkları açıklamalara katılmadığımızı ve kınadığımızı ifade etmek isteriz. Şu andan itibaren yapılacak en doğru hareketin Milletimizden özür dileyerek işgal ettikleri makam ve mevkileri terk etmek olduğunu belirtmek isteriz. Söz konusu birlik ve üst kuruluşlarımızdan beklentimiz, mesleğini ve meslektaşlarının hakkını savunmak ve ülkemizin kalkınmasına, insanımızın refahına katkıda bulunmak konusunda çalışmalar yapmasıdır. Onların aksine harekâta destek açıklamasında bulunan Türk Diş Hekimleri Birliğine ve Türk Veteriner Hekimleri Birliğine teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

ÜYELER ODALARINA SAHİP ÇIKSIN 

Konya Tabip Odasına mesleği serbest icraat edenler dışında veya özel hastanelerin dışında çalışan hekim arkadaşlarının dışında odaya kayıt zorunluluğu olamadığını ifade eden Dr. Seyit Karaca, “Kamuda ve üniversitede çalışan meslektaşlarımızın odamıza üyelik zorunlulukları yok. Odağa üye olma zorunluluğu olmadığı içinde Konya’da mesleğini icra eden, kamuda ve özel sektörde yaklaşık 4 bin arkadaşımızın şu anda bin 400'ü odamıza üye konumunda.  Bu odamızın Ankara’ya göndereceği ve merkez konseyi seçimlerinde oy kullanacak delege sayısını etkiliyor. Dolayısıyla delege sayısındaki düşüklük azlık bize göre daha düşük olanlarda seçim yapmasına rağmen üye sayısı fazlalığı nedeniyle delege sayısı yüksek odalar daha çok söz sahibi oluyor. Kamudan siyasetten, kanun yapıcıdan birtakım düzeltmeler talep etmeden önce meslektaşlarımızın öncelikle gönüllü olarak odalarına sahip çıkmaları temel çağrımız. Bu sadece Konya Tabip Odası için değil, bizim gibi düşünen Anadolu'da bulunan 65 tabip odasının yarısından fazlası Anadolu insanının değerlerini temsil eden mantıktadır. Onun için bütün odalarımızın üyelik çalışmaları ile güçlenmesi, güçlendirilmesi lazım. Ve bu şekilde Ankara’ya gidecek delege sayısının artıyor olması lazım. Akabinde bu çarpık delege 1953 yılında çıkan, Türk Tabipleri Birliği (TTB) kanunundaki çarpık delege yapısı son zamanlarda 12 Eylül dönemindeki bazı değişikler ile bugüne geldi. Oradaki bazı dengesizlikleri ve çarpık durumu düzeltme noktasında da talebimizi bu şekilde tekrar yenilemiş olacağız” dedi. 

ORTAK AÇIKLAMAYA KATILAN MESLEK ODALARI ŞÖYLE; 

TTB Konya Tabip Odası A. Dr. Seyit Karaca

TDB Konya Diş Hekimleri Odası A. Gürbüz Eldeniz

TEB 5.Bölge Konya Eczacı Odası A. Adem Açıkgöz

Konya Veteriner Hekimleri Odası A. Aşkın Yaşar       

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi A. Mehmet Hulusi Ada

TMMOB Harita Mühendisleri Odası Konya Şubesi A. Fatih İşcan

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi A. İbrahim Hakkı Erkan

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi A. Fetullah Arık

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi A. Aziz Hakan Altun

TMMOB Mimarlar Odası Konya Şubesi A. Mustafa Kaş

TMMOB Şehir Plancıları Odası Konya Şubesi A. Münir Günay

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi A. Celil Çalış

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Konya İl Temsilciliği A. Ali Kemal Başaran

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Konya İl Temsilciliği A. Mehmet Latif Çağır

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Konya İl Temsilciliği A. Mümin Semerci

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Konya İl Temsilciliği A. Ayşe Özcan

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim