Yüksel Entegre Et San. Tic. A.Ş tarafından Konya’ya kazandırılan modern kesimhanenin açılışı gerçekleştirildi.

Açılış programına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı  Dr. Nihat Pakdil, Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu,  Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu, Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın, Konya Ticaret Borsası Meclis Üyeleri Ahmet Yüksel, Servet Kayısı, STK temsilcileri, işletme sahipleri ve çok sayıda davetli katıldı.  

2023 HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA YÜRÜYECEĞİZ

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Yüksel Entegre Et San. Tic. A.Ş Sahiplerinden Erdal Yüksel, “1956 yılından buyana dericilik ve et sektöründe hizmet veren ailemiz, 2016 yılında yapımına başladığı et entegre tesisimiz bugün  hamdolsun tamamlamış bulunmaktadır. 5 bin metre kapalı alana sahip ve toplamda 15 bin metrekare alanına sahip olan tesisimiz bölgemizde üretici ve kasapları buluşturan bir merkez haline gelecektir. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteği de aldığımız tesisimiz toplamda 10 milyon Euro’ya mal olmuştur. Üreten ve üreterek büyüyen ülkemizin istihdama katkıda bulunmaktan mutluyuz. Ülkemizin 2023 hedeflerinde doğrultusunda Yüksel Et ailesi olarak katkı sağlayacağımıza ve çalışacağımıza söz veriyoruz” diye konuştu.  

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun da, tesisin Konya’ya ve ülkemize hayırlı uğurlu olması temennisinde bulunarak, “Bizde sektörde faaliyet gösteren Et ve Süt Kurumu olarak bu tesisten hizmet alımı yapacağımızı taahhüt ediyoruz. Tesisimiz hayırlı uğurlu olsun” dedi.

KONYA HAYVANCILIK AÇISINDAN OLDUKÇA ÖNEMLİ 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil de, Konya’nın tarım sektörü açısından çok önemsenen bir şehir olduğunu ifade ederek, "Konya, büyükbaş hayvan varlığı açısından birinci, küçükbaş hayvan varlığı açısından da ilk 3 üçte. Ülkemiz sayı itibari ile küçümsenecek noktada değil bizim veriri artırmanın yollarını bulmamız lazım. Bu sene bizim için buzağı yılıydı. Hayvan sağlığının öne çıkacağı bir yıl yaşayacağız. Yeni doğanlarımızın hayatta kalmasını temin edecek çalışmalar yapmalıyız. Dua etmemiz gerekir ki aldığımız tedbirler yerine otursun. Buzağı kaybımız buzağı ölümünden daha fazla. 100 inekten kaç buzağı alıyoruz onu teşhis etmeliyiz. Ağız sütünü yavruya vermeliyiz. Zor bir şey değil bu. Aşılama programı uygulayacağız. İçeride yeterli materyalimiz olduğu durumda ithalatın önüne geçeceğiz” ifadelerini kullandı.

HAYVANLAR İÇİN DOĞRU BİR SAĞLIK POLİTİKASI YÜRÜTÜLMESİ LAZIM

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, hayvancılık konusunda 1980'li 90'lı yılları aradığını ifade ederek şunları kaydetti:  "O dönemler tükettiğimiz etlerin yüzde 95'i Anadolu'daki hayvanların etleriydi. Hayvanlar için doğru bir sağlık politikası yürütülmesi lazım. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı böyle bir politika yürütecek. Et problemi, sadece üretimi artırmak ile çözülmez. Et ihtiyacımızın yüzde 85'ten fazlasını büyükbaş hayvandan sağlamaya çalışıyoruz. Bunlara yönelik girişimler gerekli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın 500 bin koyun dağıtımını aile başına uygulamasını yürekten destekliyorum.” 

MODERN TESİSLERİMİZİN SAYISI GİDEREK ARTIYOR

Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu ise sözlerine bu vatan uğruna şehit olan şehitlerimizi rahmetle anarak başladığı konuşmasına, “Burada 10 milyon Euroluk bir tesis açıyoruz. Çok şükür bu tesislerin sayısı giderek artıyor. Konya olarak 4 tane bu şekilde tesise sahibiz. Aynı şekilde ilçelerde küçük mezbaha yapımları devam ediyor. Özellikle üreticiler bu alana yöneldikleri ve yatırım yaptıkları bu alanda kesim ile ilgili ihtiyacın olduğunu gösterir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba göreve geldiği günden bu yana gecesini gündüzüne katarak hiç durmadan Anadolu’yu gezerek en önemli konu olarak gördüğü hayvancılığın geliştirilmesi, hayvan sayısının artırılması konusunda çalışmalar gerçekleştiriyor. Çünkü ortaya et ile ilgili bir ihtiyaç var ise bu etin hükümet olarak karşılanmasında neler yaptığı görüyoruz. Tüketim alışkanlığımız arttı.  Kişi başı tüketim miktarımızda arttı. Tesisimiz Konya’ya ve ülkemize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim