Türkiye yerli üretim konusunda son yıllarda ciddi yol katetti. Yerli üretim anlamında en dikkat çekici sektör olarak savunma sanayi göze çarparken, yerli üretim noktasında farklı alanlarda da çalışmalar yürütülüyor. Bunların en önemlilerinden biri de hiç kuşkusuz yerli otomobil. Yerli otomobil konusunda prototip yapılmış, 2015 yılında tanıtımı gerçekleştirilmişti. Geçen süre zarfında yerli otomobilin nerede, nasıl, hangi şirketler tarafından yapılacağı ile alakalı çeşitli istekler gündeme gelmişti. Yerli otomobile talip olan iller arasında Konya da dikkat çekiyor. 

KONYA RAPOR SUNMUŞTU

Konya sanayisi son yıllarda gösterdiği başarısıyla Türkiye’de önemli bir sanayi şehri olduğunu tescillemiş oldu. Gelişen sanayi bölgeleri, kurulan Ar-Ge merkezleri ve üniversite-sanayi işbirliğinin de artmasıyla Konya, ciddi anlamda üretim üssü oldu. Bundan dolayı kendine güvenen ve otomobil yedek parça konusunda da ciddi bir şehir olduğunu her defasında dile getiren Konya, yerli otomobili yapabileceğini ortaya koydu. Bunu geçtiğimiz dönemlerde Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Odası gibi Konya iş dünyasını temsil eden kuruluşlar, gerekli mercilere dosya halinde sunmuştu. Konya’nın yerli otomobil yapabileceği ile ilgili yetkilerden de destekleyen açıklamalar gelmişti. 

KTO’NUN ELEKTRİKLİ OTOMOBİLİ; DİRİLİŞ 1251 

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Konya’nın yerli otomobil konusunda ne kadar ciddi ve bunu başarabileceğini bir kez daha gösteren önemli bir gelişme daha ortaya kondu. Sanayi şehri olmasının yanında ciddi bir üniversite şehri haline de gelen Konya, pozitif bilimle de  Konya’nın üretimine katkı sunduğunu ortaya koyuyor. 2012 yılında mühendislik fakültesi öğrencilerinin kurduğu Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Karatay AR-GE Topluluğu,  yerli alternatif enerjili araç projesine başlayarak önümüzdeki yüzyıla yön verecek olan elektrikli otomobil sektöründe dikkat çeken başarılara imza atmayı sürdürüyor. KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin Diriliş 1251 adını verdikleri elektrikli araç, yerli otomobil konusunda önemli bir başarı olarak dikkat çekiyor. 

ÖĞRENCİLERİN TASARIMLARI DİKKAT ÇEKİYOR

4 metre uzunluğundaki Diriliş 1251, 6 kW batarya gücüyle 110 km hıza ulaşabiliyor. Geçmiş senelerde yapılan araçların tecrübesiyle “Diriliş 1251” motor, motor sürücü, batarya yönetim sistemi, yerleşik şarj birimi, batarya paketlemesi, telemetri, araç kontrol sistemi ve mekanik aksam bakımından tamamen KTO Karatay Üniversitesi öğrencilerinintasarımı olarak yerlilik alanında dikkat çekiyor. 

BİR ÇOK BAŞARI ELDE ETTİLER

Alternatif Enerjili Araç Yarışması adında TÜBİTAK tarafından her yıl üniversite öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirilen yarışmaya KTO Karatay Üniversitesi de Diriliş 1251’le katılıyor.  Üniversite öğrencilerinin çevresel duyarlılıklarını ön plana çıkararak yeni teknolojik uygulamalar geliştirilmesini sağlayacak ortamlar oluşmasını amaçlayan yarışmaya KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri 2012 yılından bu yana -farklı yarışmalar da dâhil olmak üzere- katıldıkları etkinliklerde birçok başarıyla dönmüşlerdir.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim